Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Συντονίζεται η λειτουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης του ιού

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την πορεία της πανδημίας και για τις αποφάσεις ανοίγματος δραστηριοτήτων που θα ανακοινωθούν στις 18.00 από την ενημέρωση Χαρδαλιά.

Lockdown: Νέα παράταση για μια εβδομάδα- Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι αναμένουμε από την ερχόμενη Δευτέρα να ανοίξουν τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τατουάζ, κυνήγι, ψάρεμα και από την 1η Φεβρουαρίου  Γυμνάσια, Λύκεια και φροντιστήρια.

Παπαθανάσης: Προτείνουμε να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ τη Δευτέρα

Δεν αποκλείεται κατά τη σύσκεψη να εξεταστεί κάποια ειδική ρύθμιση για το σαββατοκύριακο, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού στην αγορά.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει από προχθές εντολή να ελέγχονται περισσότερα γονιδιώματα του ιού κατά τον μοριακό έλεγχο των θετικών κρουσμάτων, ώστε να γίνεται καλύτερη επιτήρηση των μεταλλάξεων. Στην ίδια γραμμή είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέποντας τις χώρες- μέλη να κάνουν περισσότερα για την αλληλουχία του γονιδιώματος του κορωνοϊού, ώστε να εντοπίζουν γρήγορα νέα στελέχη.

Την ανησυχία της κυβέρνησης για τις μεταλλάξεις του ιού εξέφρασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι μεταλλάξεις μπορεί να αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια, αλλά έχουν κάποια συγκεκριμένη χαρακτηριστικά, όπως έντονη μεταδοτικότητα και γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε.

Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας χθες στον Αντ1 για τις παραλλαγές του ιού, είπε πάντως ότι συνήθως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού δεν είναι σημαντικές και δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Εξήγησε επίσης ότι τα εμβόλια καλύπτουν και τη μετάλλαξη που βρέθηκε στη Βρετανία, υπογραμμίζοντας βέβαια πως απαιτείται ιολογική επιτήρηση, ώστε να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω έρευνες.

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη» του κορωνοϊού

Και το Eυρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων - ECDC όμως, έχει σημειώσει ότι η νέα παραλλαγή του Sars-CoV-2 από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αναμενόμενη και πως συγκαταλέγεται ανάμεσα σε χιλιάδες παραλλαγές που κυκλοφορούν ήδη. Δεν υπάρχουν στοιχεία που τη συνδέουν με βαρύτερη λοίμωξη, όμως μεταδίδεται σαφώς γρηγορότερα.

Στη χώρα μας εντοπίστηκαν πρόσφατα δύο «ορφανά» κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τις αρχές.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ