Ανασχηματισμός: Στις 12:00 οι ανακοινώσεις - Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια

Ποια τα επικρατέστερα ονόματα υπουργών που μένουν και που φεύγουν

Η ώρα για τον πρώτο ανασχηματισμό μετά από 17 μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη έφτασε. Οι επίσημες ανακοινώσεις από το Μαξίμου για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Στόχος του ανασχηματισμού είναι να λυθούν πιθανές δυσλειτουργίες που δημιουργήθηκαν στην εποχή της πανδημίας κορωνοϊού, αλλά και να αναβαθμιστούν όσοι «τα πήγαν καλά», προκειμένου να ενισχυθεί και να ανανεωθεί το κυβερνητικό σχήμα. 

Θέμα ωρών ο νέος ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν και ποιοι πάνε σπίτι τους

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης περιέγραψε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ότι ακόμη κι ένα πρόσωπο μπορεί να προκαλέσει ντόμινο και να αλλάξει ολόκληρο τον ανασχηματισμό. Ο δημοσιογράφος περιέγραψε τη διαδικασία ως εξής: από το γραφείο του Πρωθυπουργού καλούν το αρμόδιο υπουργείο και λένε π.χ. ότι ο τάδε υπουργός μεταφέρεται σε άλλο υπουργείο. Αν ο εν λόγω υπουργός το αρνηθεί και δεν αναλάβει το υπουργείο που του ανατίθεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές σε όλο τον ανασχηματισμό, ακόμα και την τελευταία στιγμή. 

Ανάμεσα στα ονόματα, πάντως, που ακούγονται περισσότερο ότι θα κληθούν να αφήσουν τα υπουργεία τους είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος (υπουργείο Εσωτερικών), o Χάρης Θεοχάρης (υπουργείο Τουρισμού) και o Γιάννης Βρούτσης (υπουργείο Εργασίας), σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Ανάμεσα στους «αμετακίνητους» υπουργούς φαίνεται να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σημειώνεται ότι παρά τις φήμες που ακούγονταν ότι θα άλλαζαν χαρτοφυλάκιο οι τελευταίοι δύο υπουργοί, φαίνεται πως το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού κατέληξε ότι μια τέτοια αλλαγή θα ταυτιζόταν με παραδοχή αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης. Ακόμη, πληροφορίες λένε πως δε θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο ούτε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, αλλά ούτε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται πως πηγαίνει ο Μάκης Βορίδης, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας φαίνεται πως θα φύγει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα ενός υφυπουργού. 

Τέλος, ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα βουλευτών που κινούνται προς υπουργοποίηση είναι αυτό του Σπήλιου Λιβανού για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Θοδωρή Ρουσόπουλου για το υπουργείο Τουρισμού.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα