Παράταση του lockdown δείχνει και ο Πέτσας

Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης

Nέα παράταση του lockdown, το οποίο ισχύει έως τις 7 Δεκεμβρίου, έδειξε ο Στελιος Πέτσας.

«Στις αρχές του δεύτερου lockdown υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία. Ελπίζουμε να συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, και πρόσθεσε: «Τα δεδομένα θα δείξουν πως θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα τομέων της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ημερομηνίες δε βοηθούν».

Όλα δείχνουν δεύτερη παράταση του lockdown - Tα σενάρια

«Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και μία μεγάλη κόπωση των πολιτών και το συνυπολογίζουμε», σημείωσε, τονίζοντας πως «πρέπει να αποφύγουμε να ξαναδούμε επανάληψη αυτού του φοβερου δεύτερου κύματος, που είδαμε να γιγαντώνεται τον Οκτώβριο».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα είπε ότι ίσως μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει νωρίτερα τα μέτρα, αλλά θύμισε ότι κανείς δεν εισηγούταν lockdown τον Οκτώβριο.

«Δύσκολη εξίσωση η εστίαση»

Ο κ. Πέτσας είπε πως η εστίαση είναι δύσκολη εξίσωση, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Τα τρία στοιχεία που έπεισαν τον Μητσοτάκη να παρατείνει το lockdown

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όταν γίνει, θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς και χωρίς τη δυνατότητα για όρθιους πελάτες, ενώ υπογράμμισε ότι δε θα ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση.

«Συνομιλούμε με όλους τους φορείς, θέλουμε να ανοίξει με ορατότητα αρκετών μηνών», είπε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική, και μετά το Πάσχα του 2021, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα μπορέσουν να «ρεφάρουν» οι επιχειρηματίες, με μέτρα όπως οι χαμηλότερες εισφορές ή χαμηλότερος ΦΠΑ.

«Αυτά εξετάζουμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία 

Όσον αφορά στα σχολεία, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη, που βρίσκονται.

Για την ημερομηνία που θα ανοίξουν, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών και ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου και στα παιδιά του λυκείου, τα οποία έχουν κοινωνικές επαφές και ακολουθούν το επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου, που έχουν και οι εκπαιδευτικοί. Αυτά τα κρίνουν οι ειδικοί», τόνισε.

Υπάρχουν «διπλά βιβλία» για τον κορωνοϊό;

Κατηγορηματικά διέψευσε ο κ. Πέτσας τους ισχυρισμούς για «διπλά βιβλία» στην καταγραφή των δεδομένων του κορωνοϊου.

«Απαντώ κατηγορηματικά: όχι. Υπάρχει ένα εθνικό μητρώο που καταγράφονται τα κρούσματα. Η συλλογή στοιχείων γίνεται από διαφορετικές πηγές και όλα αυτά καταλήγουν στο κεντρικό ενιαίο μητρώο που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ», τόνισε

Παράλληλα, είπε πως η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κατηγορίες έρχεται από τους ίδιους τους επιστήμονες που χαρακτήρισαν αδιανόητο να γίνεται τώρα μια τέτοια συζήτηση και έκανε λόγο για «αντιπολιτευτική απελπισία».

«Η διαφάνεια είναι πλήρης», ξεκαθάρισε.

Τι είπε για τις βεβαιώσεις μετακίνησης

Όσον αφορά τις βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων, ο κ. Πέτσας τόνισε πως όσοι έχουν βεβαιώσεις με συγκεκριμένη ημερομηνία θα πρέπει να βγάλουν νέες, μετά την παράταση του lockdown.

Μετακίνηση για εργασία: Λήγουν σήμερα οι βεβαιώσεις - Τι πρέπει να κάνετε

«Όσοι δεν αναγράφουν ημερομηνία στις βεβαιώσεις, δε χρειάζεται να κάνουν κάτι. Όσοι έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει να εκτυπώσουν νέες βεβαιώσεις για να είναι νόμιμοι».

Εμβόλιο: Αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έχουν γίνει αρκετές παραγγελίες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εάν το επιθυμεί, καθώς δε θα είναι υποχρεωτικό.

Όπως είπε, «έχουν γίνει 25 εκατ. παραγγελίες και πως θα γίνουν και άλλες εάν χρειαστεί». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως όταν έρθει, θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.