Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης την Παρασκευή

Εστίαση ως τις 21:00 και μόνο σε εξωτερικούς χώρους ζητούν οι λοιμωξιολόγοι

Κατάλογο νέων μέτρων θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει την Παρασκευή σχέδιο δράσης ενός μήνα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να κάνει ρεκόρ την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου (1.547 κρούσματα), ο πρωθυπουργός ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο: «Πρέπει, όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα».

Αύριο ανακοινώνονται τα νέα μέτρα - Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη

Τα μέτρα, που αναμένεται να εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι, είναι:

-    Χρήση μάσκας παντού, ακόμη και στις περιοχές, που είναι στο «πράσινο»

-    Κλείσιμο της εστίασης από τις 9 το βράδυ και οι υπηρεσίες να προσφέρονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

-    Στον χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό ή για το ποτό, δηλαδή θα τις κατεβάζουν οι θαμώνες μόνο όταν τρώνε ή πίνουν και μετά θα τις ξαναφορούν. Παράλληλα, θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια.

-    Περιορισμοί στη μουσική, συγκεκριμένα να μην ακούγεται τόσο δυνατά, ώστε να μην αναγκάζονται να μιλούν φωναχτά οι πελάτες.

-    Απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού στις πορτοκαλί περιοχές, μετά τις 9 το βράδυ.

-    Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 ή 23.00 στις «πορτοκαλί» περιοχές.

-    Αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, από 40% σε 60%, με ταυτόχρονη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση του μέτρου

-    Τηλεκπαίδευση και στα πανεπιστήμια

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει αυστηρή σύσταση τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, καθώς είναι η ηλικιακή ομάδα που απειλείται περισσότερο από την πανδημία.