Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά την τουρκική NAVTEX

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 12 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση αποφασίστηκε μετά τη νέα τουρκική πρόκληση, με την έκδοση NAVTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, ανοιχτά του Καστελόριζου.

Τουρκία: Εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis

Είναι η ίδια περιοχή, όπου η Τουρκία ήθελε να πραγματοποιήσει έρευνες τον Ιούλιο, με ισχύ από σήμερα 10 Αυγούστου, έως και τις 23 Αυγούστου.

«Περίεργη» κινητικότητα τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στη Ρόδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 20 τουρκικά πλοία βρίσκονται αναπτυγμένα στο Αιγαίο, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και να παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις.

Εξάλλου, την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας της τουρκικής παραβατικότητας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

«Οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως «τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων».