Χρυσοχοΐδης: Τελειώνουμε με τα Εξάρχεια έως το τέλος Μαρτίου

Έκανε λόγο για μεγαλύτερη αστυνόμευση στη Δυτική Αττική

«Τα Εξάρχεια θα έχουν καθαρίσει μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον Σκάι.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εδώ και 4-5 μήνες η αστυνομία είναι στην περιοχή και γι' αυτό δεν υπάρχουν καψίματα από τους «μπαχαλάκηδες» και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας.

Ποιο βιβλίο διάβαζε ο Χρυσοχοΐδης στη Βουλή

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως στα Εξάρχεια τα προβλήματα ήταν δύο: η ανομία με τις καταλήψεις και η εγκληματικότητα από τους αλλοδαπούς, κυρίως με το εμπόριο ναρκωτικών, κλοπές κ.λ.π.

«Σε λίγες εβδομάδες η γειτονιά θα αποδοθεί στους κατοίκους της και στον δήμο», ξεκαθάρισε.

Συγκίνηση στην εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας παρουσία Μητσοτάκη

Για την αστυνομική βία γενικώς είπε ότι «όποιος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του δεν έχει θέση στην αστυνομία», ενώ ισχυρίστηκε ότι βρήκε απογοητευτική εικόνα στην αστυνομία, όταν ανέλαβε το υπουργείο.

«Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά εάν δεν αλλάξει τακτική»

Για το μεταναστευτικό ο υπουργός ανέφερε ότι τα μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν επειδή πολλαπλασιάστηκαν ξαφνικά οι ροές, που ήταν πολύ δύσκολά διαχειρίσιμες, επεσήμανε όμως ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 72.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου σε βάθος χρόνου 3-4 ετών.

Όσον αφορά τον Ρουβίκωνα είπε ότι «η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει» και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις. Ο Ρουβίκωνας θα τιμωρηθεί αυστηρά αν δεν αλλάξει τακτική».

Για τους αλλοδαπούς που παρανομούν ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «διάλεξαν λάθος χώρα και τόπο για να εγκληματούν» και συμπλήρωσε ότι «θα φύγουν από την χώρα» και μέχρι τότε «δεν πρόκειται ποτέ να αφεθούν ελεύθεροι, για λόγους προστασίας της κοινωνίας».

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε αμετακίνητος από την σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία του και - όπως είπε - ήταν στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ από τότε που φορούσε κοντά παντελονάκια, αλλά πλέον αυτό «αποχώρησε οριστικά από την πολιτική σκηνή και ανήκει στην ιστορία».

Χαρακτήρισε την εποχή που ζούμε σαν την μεταπολίτευση, μιλώντας για «μετάβαση στην κανονικότητα». «Καλούμαστε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που πόνεσε την Ελλάδα, μια εποχή που κυριάρχησαν οι ακραίοι με τον θυμό και τον παραλογισμό, που διατάραξαν την κοινωνία. Σε αυτή την κανονικότητα δήλωσα παρών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολύ θράσος» σε ό,τι αφορά την κριτική που του ασκεί στο θέμα της χρήσης ναρκωτικών από τοξικομανείς σε κοινή θέα στην Αθήνα, ότι δίνει την εντύπωση ότι προέρχεται «από ακροδεξιό κόμμα» και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι προωθεί την εφαρμογή των χώρων εποπτευόμενης χρήσης, ενώ ταυτόχρονα έχει καθαρίσει τις πιάτσες της Αθήνας.

Μεγαλύτερη αστυνόμευση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής

Ο υπουργός είπε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ κάθε χρόνο χάνει 22 εκατ. ευρώ από κλοπές που γίνονται στους μετασχηματιστές οι οποίοι περιέχουν μέσα χαλκό. 

«Και εκεί συμμετέχουν αυτοί που κλέβουν τον χαλκό, αυτοί που παίρνουν τον χαλκό (που έχουν το σκραπ), και τώρα έχω συναντήσεις με το ΔΕΔΔΗΕ. Κάνουμε μια καταγραφή για όλες αυτές τις κλοπές. Για όλους αυτούς που ρημάζουν, που είναι κράτος εν κράτη και για πολλά χρόνια ατιμώρητοι. Έχουμε απλώσει δυνάμεις. Η νέα ΔΙΑΣ έχει 2.000 αστυνομικούς και βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές (Μενίδι κτλ). Οι τράπεζες αγόρασαν 15 πολύ δυνατά αυτοκίνητα για τη Δυτική Αττική. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ είναι παρούσες στη περιοχή», σημείωσε. 

Υπογράμμισε ότι έχουν προστεθεί δυνάμεις ασφαλείας σε περιοχές όπως τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος το Ζεφύρι και το Μενίδι. «Έχουμε συνεννόηση με τους δημάρχους. Να είστε βέβαιοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα», είπε. 

Για το εμπόριο ναρκωτικών γύρω από την ΑΣΟΕΕ

«Όταν αναλάβαμε κυβέρνηση, έξω από την ΑΣΟΕΕ υπήρχαν εκατοντάδες που πουλούσαν τη πραμάτεια τους. Ακριβώς απέναντι υπήρχε η αποθήκη τροφοδότησης των ναρκωτικών με τους Αφγανούς και Πακιστανούς που συνελήφθησαν με δεκάδες κιλά κοκαΐνης και χασίς. Υπήρχε και μια υπόγεια διάβαση που συνέδεε αυτό το κτήριο με την ΑΣΟΕΕ προκειμένου να φεύγουν απευθείας από το υπόγειο τα ναρκωτικά. Όλα αυτά τελειώσανε, δεν υπάρχουν», είπε ο υπουργός.

Τι είπε για τη δολοφονία του υπασπιστή του το 2010

Για την υπόθεση της δολοφονίας του υπασπιστή του Γ. Βασιλάκη το 2010 ο υπουργός δεν έκρυψε την δυσφορία του διότι 10 χρόνια μετά δεν έχει κλείσει η υπόθεση, διαβεβαίωσε όμως ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη τρομοκρατία και τη «17 Νοέμβρη»

Για το 1999, όταν του πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να αναλάβει το υπουργείο Δημόσιος Τάξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι αντέδρασε αλλά «η απάντηση του (Σημίτη) ήταν αποστομωτική», καθώς του είπε «θα πας εκεί και θα τελειώσεις με τη τρομοκρατία».  

Ο υπουργός Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, συμφώνησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το φαινόμενο της πολιτικής βίας διαρκεί τόσο πολύ χρόνο και αναπαράγεται, εξηγώντας πως αυτό γίνεται επειδή υπήρξε πολύ μεγάλη ανοχή. «Πρωτίστως κοινωνική ανοχή και ουδετερότητα για πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές δικαστική ανοχή και αστυνομική και κρατική ανικανότητα. Όλο αυτό το μίγμα δημιούργησε 3-4 γενιές τρομοκρατών οι οποίοι παρά τη τελική τους κατάληξη όπως σύλληψη – εγκλεισμός στη φυλακή, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα. Πιστεύω είναι ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ανοχής». 

Για το αν τα ξέρουμε όλα για τη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ο υπουργός απάντησε «βεβαίως» και πρόσθεσε: «Στη δημοκρατία με βάση το Σύνταγμα όταν γίνεται μια άδικη πράξη όπως δολοφονία ή ληστεία, πρέπει να συλλαμβάνεται ο αυτουργός, ο συνεργός, ενδεχομένως ο ηθικός αυτουργός. Εδώ δεν υπάρχει καμία πράξη που να μην έχει διερευνηθεί και να μην έχει τελικώς πάει στο δικαστήριο με στοιχεία και να δικαστεί».