Δένδιας: Δεν κατανοούμε γιατί δεν κλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο

Δυσαρέσκεια από την ελληνική κυβέρνηση – Πώς απάντησε η Γερμανία

Την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η  Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη εξέφρασε από το Μαρόκο (το οποίο επίσης δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας.  

Πέτσας: Ζητήσαμε να συμμετέχουμε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για Λιβύη  

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Ελλάδα δεν είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και ακόμη περισσότερο δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το Μαρόκο δεν εκλήθη στο Βερολίνο, μετά από όλη τη δύσκολη δουλειά που το Μαρόκο έκανε» τόνισε ο  κ. Δένδιας από το Ραμπάτ. 

Ερώτηση STAR στην Κομισιόν για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στο Βερολίνο 

Στη σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες  Θάνου Αθανασίου,  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μασούσε τα λόγια του. «Το μείζον θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία και μία πολιτική λύση» απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο  

Γερμανία: Κατανοητό το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Λιβύη 

«Θεμιτό» χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον όπως και την ανησυχία της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης η γερμανική κυβέρνηση, η οποία δικαιολογεί τη μη πρόσκληση της χώρας μας στη Διάσκεψη του Βερολίνου που  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με το επιχείρημα δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη.

State Department: Προκλητική και αντιπαραγωγική η συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης

Πολιτική κόντρα στην Αθήνα  

Το "όχι"  του Βερολίνου στην Αθήνα  σχολίασε με ανακοίνωσή του  ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα». 

«Δυστυχώς, ναι η χώρα μας δεν συμμετέχει σε αυτή τη διάσκεψη στο Βερολίνο και γίνεται προσπάθεια. Αλλά αυτό ξεκίνησε το 2015 όταν έγινε η πρώτη συνάντηση και δεν συμμετείχε η χώρα μας» τόνισε από την πλευρά της ΝΔ μιλώντας στον Σκάι ο βουλευτής της Θ. Ρουσόπουλος.