Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ποιοι θα γίνουν υπουργοί - Σε λίγο οι ανακοινώσεις

Ορκίστηκε πρωθυπουργός μαζί με την οικογένειά του

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έφτασε λίγο πριν τις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημέρωσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα των εκλογών

Και επίσημα νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύοταν από την οικογένειά του, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι τώρα είναι «ώρα για δουλειά».

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης: Η δουλειά ξεκινά τώρα

Αρχικά αναμενόταν στις 18.00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης η ανακοίνωση το νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr θα γίνει τελικά στις 19.00. Ήδη, από χθες ακούγονται πολλά ονόματα για τη νέα κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ΝΔ, ωστόσο, να προαναγγέλλει… αιφνιδιασμό, λέγοντας ότι «είδα κάτι ρεπορτάζ, θα δείτε εκπλήξεις».

Ποια περιφέρεια «βάφτηκε» γαλάζια και πάλι μετά από 30 χρόνια

Τέλος το γραφείο πρωθυπουργού στο Μαξίμου – Πού μετακομίζει ο Μητσοτάκης

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή για πρώτη φορά, ενώ οι συνεδριάσεις του θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα ονόματα που φέρονται να έχουν «κλειδώσει» για τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετεί τον Χρήστο Σταϊκούρα, με υφυπουργό τον Χάρη Θεοχάρη.

Για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προορίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ για το υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, με υφυπουργό την εκπρόσωπο της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια

Για το υπουργείο Εξωτερικών έχει ακουστεί το όνομα του Νίκου Δένδια,, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ για το υπουργείο Υγείας, αν και αρχικά ακουγόταν ο Κώστας Τσιάρας, τελικά φαβορί είναι ο Βασίλης Κικίλιας, με υφυπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ο κ. Τσιάρας τελικά πιθανόν να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα καταργηθεί, φαβορί είναο ο Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Για το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Μάκης Βορίδης, ενώ για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι πληροφορίες θέλουν να υπουργοποιείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Φαβορί για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρχικά ακουγόταν για το υπουργείο Δικαιοσύνης, με υφυπουργό τον Αλκιβιάδη Στεφανή. Το υπουργείο Υποδομών, εξάλλου, θα το αναλάβει -όπως όλα δείχνουν- ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα.

Στο υπουργείο Εργασίας ίσως ξαναδούμε τον Γιάννη Βρούτση (ήταν υπουργός και επί κυβερνήσεως Σαμαρά). Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής πιθανόν να τοποθετηθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πιθανότατα θα είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ο Γιωργος Γεραπετριτης θα είναι υπουργος Επικρατείας και ο Άκης Σκέρτσος υφυπουργός Επικρατείας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Στέλιος Πέτσας.

Αυτός θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει να ορίσει και δύο αναπληρωτές υπουργούς: έναν στο υπουργείο Οικονομικών, με αρμοδιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και έναν για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ακούγεται το όνομα του Βασίλη Οικονόμου).

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ