Νέος ποινικός κώδικας: Αλλαγές στο άρθρο περί βιασμού μετά τις αντιδράσεις

Υποχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου

Την τροποποίηση της διάταξης για τον βιασμό ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο 336 που νέου ποινικού κώδικα που έκανε τον βιασμό πλημμέλημα.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κύριος Καλογήρου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο του ποινικού κώδικα.

O νέος ποινικός κώδικας κάνει τον βιασμό… πλημμέλημα!

Ο Μιχάλης Καλογήρου επικαλούμενος και τη σύμφωνη γνώμη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι η τελική διάταξη είναι η εξής: «Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος επισείει κάθειρξη έως 10 έτη», που σημαίνει ότι ο βιασμός αποτελεί κακούργημα.

Τι ανέφερε η διάταξη που τροποποιήθηκε - Αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και ά μεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγουμένων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον ορισμό του βιασμού, όσο και τις ποινές που αναφέρονταν. 

Η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του και επισημαίνοντας ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star