Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη στη Βουλή για διχαστικό λόγο

«Ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για διχαστικό και προσβλητικό λόγο κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον  αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  

 «Όλες αυτές τις μέρες στο Κοινοβούλιο και τον δημόσιο λόγο έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακραίας ρητορικής στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, πρακτικής κατατρομοκράτησης βουλευτών, έχουμε γίνει μάρτυρες ταγμάτων εφόδων στη Βουλή και εμπρησμών στα σπίτια του Καστόρη και της Τζάκρη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.  

Πέταξαν μολότοφ στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη

Αυτά είναι τα απειλητικά μηνύματα κατά της Κουντουρά

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε επιθέσεις την ίδια ώρα στα σπίτια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σκούφα και Καραγιαννίδη, όπου «βρίσκονται ομάδες ακραίων τραμπούκων και παρακρατικών για να τρομοκρατήσουν βουλευτές» και απευθυνόμενος στον  πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε:  

«Δε βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».  

Mητσοτάκης: Ανοιχτό το βέτο για τα Σκόπια στην ΕΕ αν εκλεγεί η ΝΔ

Την Παρασκευή τελικά η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Όσον αφορά την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο κ. Τσίπρας ότι  «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός» και συμπλήρωσε: 

«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός», «μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας». 

Κριτική άσκησε στον κ. Μητσοτάκη και για «ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της συμφωνίας» ενώ υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε σε  αντιπαράθεση με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία. Μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα».

Αναφέρθηκε ακόμα σε «διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά» εξαιτίας  της αδράνειας και της ατολμίας στην εξωτερική πολιτική.  «Αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας».

Έκανε επίσης λόγο για εθνικιστικό παροξυσμό στις αρχές  του ‘90 που διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση. «Αποκορύφωμα η μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ - περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα» τόνισε, ενώ άσκησε κριτική στον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, 

«Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο "μέγας Μακεδονομάχος"»

Όπως  ανέφερε, τον όρο «Μακεδονία»  στην ονομασία των γειτόνων μας, «τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς, ο ‘μέγας Μακεδονομάχος', που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ανέφερε ακόμη ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και «δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας, όπου μπορούσε να ασκήσει βέτο η ελληνική πλευρά».  

«Η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και τον όρο Μακεδονία τον αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» συμπλήρωσε για το ίδιο ζήτημα ο πρωθυπουργός.     

Υποστήριξε ακόμη ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη τότε ΥΠΕΞ, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να ασκήσει βέτο όπως φημολογείται και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία.

Για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα η σημερινή κυβέρνηση, ο κ.  Τσίπρας ανέφερε ότι κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και ότι η κυβέρνηση πέτυχε με τη Συμφωνία σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από Δημοκρατία της Μακεδονίας, να το κάνουμε γίνεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας  ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα ‘Μακεδονία' πλέον να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια». 

Ανέφερε επίσης ότι επιτεύχθηκε το erga omnes   έναντι όλων και για κάθε χρήση, η αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών, τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά και  να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο. «Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται» επισήμανε.   

Πηγές ΝΔ: Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο κ. Τσίπρας

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας του περιεχομένου της Συμφωνίας».

Αυτό δήλωσαν πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το επιχείρημα του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις συζήτησαν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και αυτός κατάφερε να την πετύχει είναι εντελώς αιωρούμενο. Είναι προφανές ότι αν θέλαμε να το κάνουμε θα το είχαμε κάνει από το 2008. Εμείς δεν πήραμε τέτοια Συμφωνία γιατί ουδέποτε δεχτήκαμε να δώσουμε γλώσσα και εθνότητα», τόνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν:

«Ο κύριος Τσίπρας εξάντλησε τη μακρά ομιλία του επιχειρώντας να κάνει βουτιά στο παρελθόν και σε ότι τον συνδέει στη μακρά κομουνιστική του παράδοση. Δεν εξήγησε όμως τους λόγους που το έκανε και γιατί επισπεύδει. Ελπίζω να μας εξηγήσει αύριο».
«Δεν είναι νομικές λεπτομέρειες η εκχώρηση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.