Αλλαγές στα βιβλία αποφάσισε η Μεικτή Επιτροπή Ελλάδας-Σκοπίων!

Συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη σε εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής  Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα (ΜΔΕΕ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.   

Επικεφαλής των Σκοπιανών στην κοινή επιτροπή είναι ο διπλωμάτης Βίκτορ Γκάμπερ και της ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.

 Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών «η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική ατμόσφαιρα σύμφωνα με το πνεύμα και τις αρχές της Συμφωνίας των Πρεσπών» και  «τα δύο μέρη υιοθέτησαν τους κανόνες διαδικασίας της ΜΔΕΕ και συμφώνησαν για τον προγραμματισμό των επόμενων συναντήσεων».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «αποφασίστηκε από κοινού η ΜΔΕΕ να εργαστεί για την διαγραφή ορισμένων αναφορών που συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν στα σχολικά εγχειρίδια, σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από το επόμενο σχολικό έτος κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό δεν θα περιέχει "αλυτρωτικές - αναθεωρητικές αναφορές". 

Στα Σκόπια είναι χαρακτηριστικό ότι η Ιστορία β' έτους  των Επαγγελματικών Σχολών, στη  σελίδα  105, φτάνει στο σημείο να  μιλά για «ελληνική κατοχή» της Μακεδονίας!

Αλλά και σε όλο το Γυμνάσιο, υπάρχουν χάρτες με τη «Μεγάλη Μακεδονία» ως τη Χαλκιδική.  Δηλαδή γράφουν ότι οι Έλληνες σκλάβωσαν την πατρίδα τους και…  τραγουδούν για τον ξεριζωμό τους. «Εμφανίζονται ως θύματα» επισημαίνει στο Star h Ματούλα Σταυρογένη και Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Διευθύντρια Ερευνών του Κέντρου Μακεδονικών Σκοπών. 

ΜΕΛΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ «ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Όπως αποκάλυψε όμως  το Star, μέλος της ελληνικής ομάδας στη Μεικτή Επιτροπή για τα βιβλία  είναι και  η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου που έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει..   «φαντασίωση» την ελληνικότητα της Μακεδονίας! 

Μέλος Επιτροπής βιβλίων Ιστορίας: Φαντασίωση η ελληνικότητα της Μακεδονίας!

Το ερώτημα είναι τώρα θα αλλάξουν και οι χοροί; Ή μονο τα βιβλία, τα τοπωνύμια και τα μνημεία; Αυτό θα το αποφασίσει η κοινή επιτροπή Αθήνας Σκοπίων.  

Περνάει το «Βόρεια Μακεδονία»: Τα βρήκε ο Ζάεφ με τους 8 βουλευτές