Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία»

Τι είπε κατά την ομιλία του στο υπουργικό ο Πρωθυπουργός

Πρώτη δημοσίευση 17:38

Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο υποστήριξε ότι είναι πράξη δειλίας οι αποκεφαλισμοί υπουργών ενώ διαβεβαίωσε ότι με κάθε κόστος θα υλοποιήσει ένα νέο οικιστικό σχέδιο για τη χώρα. 

«Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον Πρωθυπουργό της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας,  κατά την ομιλία του στο υπουργικό, το οποίο συγκλήθηκε σήμερα μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης 27/7 παραχώρησαν συνέντευξη τύπου από κοινού ο Δημήτρης Τζανακόπουλος,  o Νίκος  Τόσκας και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ, στην οποία οι αρμόδιοι υποστήριξαν ότι έγινε το καλύτερο δυνατό από πλευράς τους και πως αν δεν είχαν λειτουργήσει σωστά οι αρχές, οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι, αφού όλα έγιναν αστραπιαία.

Τόσκας: «Έθεσα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό και δεν έγινε αποδεκτή» 

«Σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς (την ευθύνη), όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε κατά την ομιλία του ότι «εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», επισημαίνοντας ότι δεν τον έκαναν ούτε «όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών». Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε το γεγονός ως "την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής μου θητείας".

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για διακυβέρνηση «μιας χώρας που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις», τονίζοντας ότι «σήμερα κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους».

«Δώσαμε προτεραιότητα στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης κι όχι των αυθαιρέτων- Δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών» 

«Και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι πρέπει για να το αλλάξουμε» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές,  να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν»

«Όσο τα αυθαίρετα δε γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται, όσο η πρόσβαση στην παραλία παραμένει απαγορευμένη από φράχτες και βίλλες χτισμένες στην άμμο. Κι επειδή από πολλές πλευρές έχει μπει ένα ζήτημα αποκεφαλισμών υπευθύνων, ή δήθεν υπευθύνων δε θα μασήσω τα λόγια μου» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Ας μην πυροβολούν οι πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας»

«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο η εύκολη καταδίκη και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους,  που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς.

Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. 

Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας.  Τους υπαλλήλους που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά. Ας πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους».