To Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έκλεισε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας- Τι είπε ο Μοσκοβισί

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έκλεισε, σήμερα και επίσημα τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, καταργώντας  την απόφασή του του 2009 σχετικά με την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος.

"Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι ευπρόσδεκτη", δήλωσε ο Toomas Tõniste, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο έτος του προγράμματος οικονομικής στήριξης και σημειώνεται πρόοδος για να μπορέσει η Ελλάδα να συγκεντρώσει και πάλι χρήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμα επιτόκια".

Από το έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά, μετατρέποντας το σε πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ το 2016. Παρά το γεγονός ότι ένα μικρό έλλειμμα προβλέπεται για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι. Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η Ελλάδα θα υπόκειται τώρα στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η παρακολούθηση θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και θα ακολουθήσει παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μια δημοσιονομική τροχιά μετά από αυτή που είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συνεχάρη τις ελληνικές αρχές έκανε λόγο για προσαρμογή χωρίς προηγούμενο και προειδοποίησε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, διότι η εμπιστοσύνη των αγορών στις οποίες θέλει να επιστρέψει η Ελλάδα είναι εύθραυστη.

Μοσκοβισί: "Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός"

Συγκεκριμένα μετά τη διαδικασία στο ΣΓΥ, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά ότι "η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, πέρυσι (2016) μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και για το 2017 προβλέψαμε έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί διαρκώς. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη".

Σημείωσε δε ότι "από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα. Η ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη έχει επιτέλους επιστρέψει". 

"Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί", σημειώνει ωστόσο ο Επίτροπος. "Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για ενα νέο και αισιόδοξο κεφαλαίο για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, καταλήγει στο μήνυμά του.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες