ΡΙΖΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ μετά τη συμφωνία! Ποιοι μένουν και ποιοί φεύγουν

Ποιοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ράβουν κοστούμι

Σε γενναία ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αν τελικά κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αλλαγές στο σχήμα της κυβέρνησης αναμένεται να είναι μεγάλες και ο πρωθυπουργός επιθυμεί να στείλει σήμα διεύρυνσης, κινούμενος προς τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα:

• Προς αποχώρηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται πως είναι ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πιθανόν να μετακομίσει στο Μαξίμου ως σύμβουλος του πρωθυπουργού. Για αντικαταστάτης του ακούγεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέας Βουδούρης.

• Ο πρωθυπουργός φέρεται να μην είναι ευχαριστημένος από το δίδυμο του υπουργείου Υγείας, και ειδικά από τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη. Ήδη για τη θέση του έχει βολιδοσκοπηθεί η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει θητεύσει στο ίδιο υπουργείο επί πρωθυπουργίας Γι��ργου Παπανδρέου.

• Σχεδόν δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απομάκρυνση του Θοδωρή Δρίτσα από το υπουργείο Ναυτιλίας. Για αντικαταστάτης του ακούγεται ο βουλευτής Δωδεκανήσων Νίκος Συρμαλένιος.

• Ερωτηματικό αποτελεί ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πρωτοβουλίες του έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

• Ερωτηματικό αποτελεί ο Νίκος Φίλης, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να τονίζουν πως βάλλεται για ιδεολογικούς λόγους και πρέπει να μείνει στο υπουργικό συμβούλιο αλλά πιθανόν αλλά από άλλο πόστο.

• Στη θέση του φαίνεται πως παραμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη προεργασία για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ υπό αίρεση βρίσκεται οι δύο αναπληρώτριες υπουργοί Θεανώ Φωτιού και Ράνια Αντωνοπούλου.

• Ακλόνητο στη θέση του είναι το δίδυμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ αμετακίνητος θα παραμείνει και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Το ίδιο ισχύει και για τους Γιώργο Σταθάκη (Οικονομίας), Πάνο Σκουρλέτη (Περιβάλλοντος) και Χρήστο Σπίρτζη (Υποδομών).

• Παρά τις γκρίνιες ορισμένων συνεργατών του πρωθυπουργού, στο Εξωτερικών θα παραμείνει πιθανότατα ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ αμετακίνητος είναι και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα αποφασίσει και αν θα γίνουν αλλαγές στο σχήμα των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση (χωρίς να αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής τους στο κυβερνητικό σχήμα).

• Για είσοδο στο υπουργικό συμβούλιο, πάντως, ακούγονται και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Μαντάς, ενώ κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται και για τον Φώτη Κουβέλη, εάν προχωρήσει η σύμπραξη μαζί του.