Στον ΑΕΡΑ το έκτακτο Eurogroup! Παλεύουν για συμφωνία μέχρι την ύστατη ώρα

Επιμένουν οι δανειστές για νομοθέτηση του 4ου μνημονίου εδώ και τώρα

​Σκούρα είναι τα πράγματα στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, καθώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η αναγκαία σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη το έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Πέντε ώρες διήρκησαν οι χθεσινές διαβουλεύσεις, χωρίς όμως να βγει λευκός καπνός από το Χίλτον, καθώς η μεν ελληνική πλευρά τόνιζε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν επιτρέπεται βάσει του Συντάγματος η προληπτική νομοθέτηση, ενώ εκείνοι επέμεναν ότι τα προληπτικά μέτρα, ύψους 3,5 δισ. θα πρέπει να νομοθετηθούν εδώ και τώρα για να κλείσει η αξιολόγηση.

Την ώρα λοιπόν που τα κρατικά ταμεία αρχίζουν να αδειάζουν και η κυβέρνηση έχει αρχίσει και πάλι να κάνει βουτιά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, όπως και πέρσι το καλοκαίρι, οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της διαδικασίας, ώστε οι δανειστές να απαντήσουν αν δέχονται τις ελληνικές προτάσεις και η διαπραγμάτευση να μην οδηγηθεί για μια ακόμα φορά στα βράχια.

Δυσοίωνο το κλίμα για την Ελλάδα

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή για τη χώρα, καθώς για μια ακόμα φορά οι καθυστερήσεις οδήγησαν την κατάσταση στο μη περαιτέρω.

Όπως έγραψε και το star.gr, το Reuters της Μεγάλη Δευτέρα εκτίμησε πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, με την Αθήνα να συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της και μετά το Πάσχα.

Στο ίδιο κλίμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα συγκληθεί τελικά έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Δεν ξέρω αν θα συναντηθούμε την Πέμπτη, ακόμα εργαζόμαστε επ’ αυτού», είπε κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στο Βερολίνο.

Συμφώνησαν για κόκκινα δάνεια

Πάντως, μπορεί το πακέτο των 3,5 δισ. ευρώ να είναι στον αέρα, χθες όμως υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά φέρεται να αποδέχθηκε τελικά τον 1,5 χρόνο παράταση για την πώληση των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, αντί για τρία που ζητούσε.