Μέρκελ: Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου θα επιστρέφουν στην Τουρκία

«Δεν έχω αυταπάτες. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά» είπε και ευχαρίστησε τον Νταβούτογλου

​Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και η σημερινή συμφωνία είναι το πρώτο δείγμα προς αυτήν την κατεύθυνση» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτά που συμφωνήσαμε δεν είναι αρκετά», καθώς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.

«Δεν έχω αυταπάτες, η συμφωνία θα έχει πισωγυρίσματα και νομικά κολλήματα», πρόσθεσε.

Πρόκειται για «κοινή απόφαση και ένα πάρα πολύ καλό δείγμα», ώστε να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου,«που έκανε τα πάντα για να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία».

Έχουμε ξεκινήσει τη συνεργασία μας με το ΝΑΤΟ για φύλαξη των συνόρων και σήμερα με αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύουμε ότι «θα καταφέρουμε ένα ακόμη χτύπημα στους διακινητές».

Η κυρία Μέρκελ ανέφερε ακόμη πως σε όλες τις διαδικασίες της συμφωνίας τηρούνται όλες οι συνθήκες του διεθνούς δικαίου, ενώ σημείωσε πως η συμφωνία θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου.

«Όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία» ξεκαθάρισε η Μέρκελ, και εξήγησε ότι η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για την διαχείριση των προσφύγων θα επιταχυνθεί.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1