Die Zeit: Αλέξης Τσίπρας, ο… επικεφαλής των τροϊκανών!

«Είναι διατεθειμένος να περάσει ακόμη και μικρές περικοπές»

Εκτενές άρθρο για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα υπό τον τίτλο «Τσίπρας, ο ανώτατος των τροϊκανών» φιλοξενεί η Die Zeit.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός υλοποιεί το -συμπεφωνημένο με τους δανειστές- πρόγραμμα σχεδιάζοντας πλέον ακόμη και δραστικές περικοπές συντάξεων.

Η Die Zeit θυμίζει πως ο κ. Τσίπρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 5 χρόνια «που θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, να έχουμε οικοδομήσει μια Ελλάδα όπως αξίζει στην ιστορία της και στον λαό της» και επισημαίνει ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν και διαφορετικά εάν δεν υλοποιηθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις: «Τότε σε πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει συντάξεις».

«Στον προεκλογικό αγώνα ο Τσίπρας υποσχέθηκε όχι μόνον να διώξει την τρόικα από τη χώρα, αλλά και να μην προχωρήσει σε άλλες μειώσεις συντάξεων. Τώρα όμως είναι διατεθειμένος να περάσει ακόμη και πικρές περικοπές» αναφέρει η Die Zeit.

Επισημαίνοντας, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός έχει περάσει από τη Βουλή πολυάριθμα μεγάλα νομοθετικά πακέτα με μια ισχνή πλειοψηφία, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι μια από τις βασικές απαιτήσεις των δανειστών και στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».