Το μαρτύρησε ο Κατρούγκαλος: ΕΡΧΕΤΑΙ νέος μηχανισμός είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών

"Οι όποιες περικοπές στις συντάξεις,δεν θα είναι οριζόντιες"

Αληθινά βγήκαν τα δημοσιεύματα που ήθελαν την κυβέρνηση να εξετάζει νέους μηχανισμούς είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, στην προσπάθεια της να βάλει λεφτά στα Ταμεία και να πατάξει την εισφοροδιαφυγή, που καλπάζει στο 20%.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εφημερίδα των Συντακτών, δήλωσε χαρακτηριστικά «εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο ανάκτησης των λεηλατημένων πόρων των ταμείων, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Συζητάμε ιδιαίτερα θετικά τις προτάσεις για απόδοση των εισφορών "στην πηγή", π.χ. με υπολογισμό επί του τζίρου των επιχειρήσεων και με απευθείας απόδοσή τους, στην περίπτωση των μισθωτών, από τις τράπεζες μέσω των οποίων πληρώνονται οι μισθοί».

Ο κ.Κατρούγκαλος επανάλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες περικοπές σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι οριζόντιες, και είναι πιθανόν να αποφευχθούν «με ισοδύναμες εξοικονομήσεις και εισπράξεις εισφορών».

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ακόμη μία (την ενδέκατη!) οριζόντια μείωση συντάξεων, αλλά να εξοικονομήσει πόρους και δαπάνες από τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος» αναφέρει.

Το νόημα της κυβερνητικής πρότασης στους δανειστές είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για την καταβολή εισφορών και τον υπολογισμό των παροχών ώστε να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι πιο ίσοι από τους άλλους, είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

Ο κ.Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης, και δεν έχει σχέση με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της Χιλής.

Η ουσία σύμφωνα με τον υπουργό είναι να ενοποιηθεί και να εξορθολογιστεί το «λεηλατημένο και άδικο από τις παλαιοκομματικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να θυσιάζονται τα δικαιώματα της νέας γενιάς».