Σόιμπλε: Θα είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας

«Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, μέχρι τώρα είχε προεκλογικό πρόγραμμα»

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολες» διαμήνυσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις μετά το τέλος του ECOFIN.

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα-γέφυρα που αναζητείται για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως ίσως να υπάρχει δυνατότητα για να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό, ενώ όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα κάλεσε τους Έλληνες να κάνουν εποικοδομητικές προτάσεις και επεσήμανε πως πιθανόν να χρειαστεί ένας μήνας για τις διαπραγματεύσεις.

Επίθεση σε ελληνική κυβέρνηση: «Μέχρι σήμερα είχε προεκλογικό πρόγραμμα»

Ο Σόιμπλε άφησε αιχμές προς την κυβέρνηση λέγοντας πως μέχρι τώρα «είχε προεκλογικό πρόγραμμα» για να προσθέσει στη συνέχεια πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα «κατέστησαν δυνατές μόνο όταν η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος, θέλησε να απαντήσει και στα «πυρά» που δέχεται για σκληρή και άκαμπτη στάση, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν λίγοι να κάνουν προτάσεις και να υφίσταντ��ι κατηγορίες για αυτές». Στη συνέχεια, πέταξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνοντας πως «η Κομισιόν έχει το μονοπώλιο για πρωτοβουλίες και αυτό είναι σωστό».

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο κατά πόσον υπάρχει διαφορετική άποψη για τους χειρισμούς με την Άνγκελα Μέρκελ: «Δεν έκανα καμία πρόταση που δεν ήταν προσυμφωνημένη στα πλαίσια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Προσπαθούμε πάντα να σκεφτούμε την ευθύνη μας για τα δύσκολα θέματα. Όλες αυτές οι αποφάσεις δεν ήταν εύκολες για εμένα. Αυτή που αποφασίζει και την οποία βαραίνουν οι αποφάσεις είναι η καγκελάριος, αυτή παίρνει τις τελικές αποφάσεις».

Γιατί έκανε την πρόταση για Grexit

Όσον αφορά το θέμα του Grexit και το γιατί αναφέρθηκε σε αυτό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αποκάλυψε πως δεν ήταν μια απόφαση που απλά πήρε ο ίδιος: «Την πρόταση για το Grexit την έκανα γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και κάποιοι στην κυβέρνηση που λένε ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Για κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι κανείς απόλυτα σίγουρος, γι’ αυτό και συζητήσαμε όλες τις δυνατότητες».

«Πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα»

Συνεχίζοντας, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι φταίξιμο μόνο της παρούσας κυβέρνησης. Παράλληλα, σημείωσε πως «πρέπει να έχουμε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα έως τη Δευτέρα για να αποφύγουμε μεγαλύτερα προβλήματα».

Τέλος, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι δεσμεύσεις της χώρας πρέπει να υλοποιούνται παρά τις εσωτερικές εξελίξεις. Παράλληλα, τόνισε πως έχει ήδη ζήσει ένα δημοψήφισμα που οδήγησε τελικά σε εκλογές, λέγοντας -αυτό που είχε πει και παλαιότερα -πως ο ίδιος είχε συμφωνήσει στο να γίνει στις 26 Δεκεμβρίου του 2011 το δημοψήφισμα του Παπανδρέου αλλά «τον έριξε το κόμμα του»!