Ωμή παραδοχή Σόιμπλε: Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους αλλά… δεν μπορούμε να σας το δώσουμε!

Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό παράθυρο για αναδιάρθρωση

Στην ωμή παραδοχή πως το ελληνικό χρεός χρειάζεται κούρεμα για να γίνει βιώσιμο προχώρησε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε πως... κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει!

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας στη Μπούντεσταγκ, ξεκαθάρισε πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα και ορθά το ΔΝΤ υποστηρίζει αυτή την άποψη». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αυτό δεν είναι εφικτό καθώς «απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, «τα σχόλια του Σόιμπλε δείχνουν ότι πιστεύει πως τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας δεν μπορούν να λυθούν εντός της ευρωζώνης».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό παράθυρο για «reprofiling» του ελληνικού χρέους: «Αν και το περιθώριο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μικρό, είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, μιλώντας στην γερμανική Βουλή.

Πίσω από την μάλλον περίπλοκη διατύπωση ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι την ίδια στιγμή η Μέρκελ επιμένει από την Βοσνία ότι «κούρεμα» αποκλείεται και υπενθυμίζει την γνωστή από το 2012 θέση της για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους αντί για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, ο Σόιμπλε αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, αλλά «ήταν επιθυμία της Μέρκελ»!

Μιλώντας ενώπιον των Γερμανών βουλευτών, ο Σόιμπλε δήλωσε άγνοια επίσης σχετικά με τον ακριβή χρόνο επαναλειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δεν ξέρω πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες» απάντησε, αλλά συμπλήρωσε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα.

Ο Γερμανός υπουργός ζήτησε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα δεν έχει υλοποιήσει καμία δέσμευσή της.

«Άλλα προγράμματα, όπως αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, λειτούργησαν κανονικά» ανέφερε αιχμηρά ο Σόιμπλε.

Τουλάχιστον όμως χαρακτήρισε το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο «πιο συνεννοήσιμο» - όπως τον αποκάλεσε - από τον προκάτοχό του, ενώ ζήτησε από τον νέο υπουργό να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις.