Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Στόχος μία αξιόπιστη λύση - Θεοδωράκης: Συμφωνία ως την Παρασκευή

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και με Γεννηματά-Κουτσούμπα - Πρ. δημοσιευση: 21.25

Ο στόχος είναι μία αξιόπιστη λύση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Eurogroup και εν γένει για τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

«Στα πλαίσια αυτά σήμερα καταθέσαμε επίσημη πρόταση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, με ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και αύριο θα συζητηθεί αναλυτικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, με στόχο «έναν έντιμο συμβιβασμό».

«Προϋπόθεση είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την μία πλευρά αλλά και οι σαφείς δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του χρέους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει κοντά της σε αυτή την προσπάθεια την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

«Είμαι στη διάθεσή σου για κάθε μορφή ενημέρωσης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον ενικό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά η συνεννόηση σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο είναι κρίσιμης σημασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι στην κρίσιμη στιγμή υπάρχουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, όπως τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και η δήλωση Τουσκ, για την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς τυχόν απουσία της θα προκαλέσει μεγά��ες συνέπειες.

Συνάντηση και με Θεοδωράκη: Η συμφωνία θα είναι έτοιμη την Παρασκευή

«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για τις κινήσεις που γίνονται. Παραμένουμε στην εθνική γραμμή συνεννόησης» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη και «να τελειώσει η ανασφάλεια του κόσμου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο πρωθυπουργός προσπαθεί για συμφωνία «η οποία θα οριστικοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής» διότι «την Κυριακή θα είναι αργά». Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη για νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη.

«Υπάρχουν διαφορές και δεν τις κρύβουμε αλλά αυτό που προέχει είναι μία εθνική συνεννόηση για να ξεπεράσουμε και τα τελευταία εμπόδια και η Δευτέρα να είναι μια ωραία μέρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Σημασία έχει να μείνουμε στην Ευρώπη και να πάρουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους αλλά και αντιπάλους στην Ευρώπη, στους οποίους «δεν πρέπει να κάνουμε το χατήρι». «Πρέπει να πείσουμε κάποιους διστακτικούς στην Ευρώπη ότι η θέση της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης» πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο ίδιος, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αλλά πρόσθεσε πως συμβούλιο αρχηγών θα υπάρξει όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πράγματα.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τσίπρας υπηρετεί μέχρι στιγμής «όσα είπαμε στο συμβούλιο των αρχηγών» και τόνισε πως θα ξαφνιαστεί εάν υπάρξει άλλο αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σκοπός των συνομιλιών ήταν η ενημέρωση των δύο πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την πορεία της διαπραγμάτευσης.