Ορκίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Γ. Βαρουφάκη

Ορκίσθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως νέος υπουργός Οικονομικών, σε αντικατάσταση του Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα το πρωί.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το τι θα πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, στην τελετή παράδοσης- παραλαβής που είναι προγραμματισμένη μισή ώρα αργότερα (8.30 μ.μ) στο ίδιο υπουργείο.



Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι απόγονος του ταυτισμένου με την «Δεξιά», ως εμβληματική φυσιογνωμία του εμφυλίου, (με την πλευρά του Ελληνικού Στρατού) στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου.

Φοίτησε στο φημισμένο Κολέγιο του Ήτον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες.



Στην Αγγλία παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Από το 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την προηγούμενη δεκαετία εντάχθηκε αρχικά στον Συνασπισμό και αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατήλθε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, με την οποία γνωρίστηκε στα φοιτητικά τους χρόνια και έχουν τρία παιδιά, η οποία προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος την εποχή που διοικητής της ήταν ο Λουκάς Παπαδήμος και διατέλεσε συνεργάτης του Γιώργου Προβόπουλου. Η σύζυγός του είναι σήμερα διευθύντρια στο τμήμα Ερευνών στην Τράπεζα της Ελλάδος.