ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣH: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ-Παραμένει δημοφιλής ο Τσίπρας

​Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας “Metrisi” για το protothema.gr, που έγινε μεταξύ 20-22 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 33,4% έναντι της ΝΔ, που συγκεντρώνει ποσοστό 23,9%. Το Ποτάμι βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 6,2%, και ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.

«Άλλο κόμμα» απαντά το 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 12,2%.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έξι στους δέκα πολίτες προεξοφλούν τη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία, 58,4%, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 25,2% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα το 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με 7 στους 10 πολίτες, που επιθυμούν τη συμφωνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα:

- Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το 21,2% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

- Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.

- Η συντριπτική πλειοψηφία, 71,4%, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν ένα Grexit.

- Έξι στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα, όσο και στο οι��ογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει.

- Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 44,9%, παρότι παρουσιάζει πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.

- Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στο 32,3%.

- Το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

- Το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα, από ότι ήταν προ των εκλογών του Ιανουαρίου .

- Το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς.