Πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά όχι συμφωνία ακόμα λέει η Κομισιόν

Ασφαλιστικό και εργασιακά παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια

​Ολοταχώς προς συμφωνία οδεύουν οι διαπραγματευτές της ΕΕ σε συγκεκριμένα θέματα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σημαντικά ακόμα θέματα παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι Αθήνα και Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, όσον αφορά στο ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ, στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η εικόνα που δίνεται από την Αθήνα περί εμπλοκής και διαφορετικών γραμμών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, και προσθέτουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως επιμένουν ότι εκκρεμούν ακόμα πολλά θέματα και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά στα κρίσιμα ζητήματα του προϋπολογισμού του 2015, της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας.

Αποκλείουν τέλος ότι θα υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, αλλά δεν αποκλείουν, αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά τις δύο επόμενες μέρες που θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, το Eurogroup να στείλει ένα θετικό μήνυμα, χωρίς όμως να προδικάζεται τι θα κάνουν οι άλλοι θεσμοί μετά από αυτό.