Γ. Βαρουφάκης: «Να παραδεχθούμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν»

«Οι δανειστές πρέπει να αντιληφθούν το λάθος της στρατηγικής τους»

​«Επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι να είμαστε μέλος της νομισματικής ένωσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο ξενοδοχείο Mεγάλη Βρετανία.

Ο κ. Βαρουφάκης κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να παραδεχθούν το λάθος της στρατηγικής τους, αλλά όπως είπε «κι εμείς θα πρέπει να παραδεχθούμε τα ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν. Δεν μπορούμε να είμαστε κόντρα στην επιχειρηματικότητα, αλλά να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αιτία για το ντόμινο της κρίσης ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και όχι η Ελλάδα και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει «μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση».

Ο κ. Βαρουφάκης αυτοχαρακτηρίστηκε «ευρωπαϊστής» και υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι που πιστεύουν σε μια ισχυρή Ευρώπη ονειρεύονται την μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης σε οικονομική ένωση.

«Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», είπε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της, ο υ��ουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι πασχίζουν για να υπάρχει θετική έκβαση.

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση».

Όπως είπε στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία και επεσήμανε ότι αν δεν μειωνόταν ο στόχος για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος, η χώρα θα καταστρεφόταν.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πρώτα με τους θεσμούς και μετά συναίνεση στην Ελλάδα σε τρία ζητήματα τα οποία είναι:

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα
-Ισχυρό τραπεζικό σύστημα με μια bad bank, και τα λεφτά του ΤΧΣ να πάνε εκεί και όχι για ανακεφαλαίωση τραπεζών
-Δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου για να έχει μελλοντικά έσοδα και να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό επενδύσεων, ενώ για τα εργασιακά σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες, έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει η πολυπόθητη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη. Το παραδέχονται και οι θεσμοί πλέον. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση γιατί αυτό το Eurogroup είναι και λίγο εθιμοτυπικό, θα διαρκέσει δύο με δυόμιση ώρες. Κανένα Eurogroup δεν αποφασίζει κάτι σημαντικό εντός τόσο σύντομου χρονικού διαστήματος. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της διαπραγμάτευσης, της κρίσης και ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου αναπτυξιακού προγράμματος».

Όσο για το πότε θα γίνει εκταμίευση των χρημάτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα. Αυτό που βάζουμε πάνω από όλα είναι το να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία πραγματικά να σταθεροποιεί την οικονομία μία και καλή και να δίνει το έναυσμα για την αναπτυξιακή πορεία. Γνωρίζετε ότι τόσο οι εταίροι μας, οι θεσμοί, όσο και εμείς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει συμφωνία. Ούτε εκείνοι, ούτε εμείς θα αφήσουμε την ευκαιρία, να προχωρήσουμε στη σύναψη της συμφωνίας, η οποία είναι σαφέστατα επωφελής για όλα τα μέρη. Η μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή».