Μήνυμα Γιούνκερ: «Δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, τα περιθώρια στενεύουν»

Τσίπρας: «Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα»

​Για μικρή πρόοδο όσον αφορά στα όσα πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε υπάρχουν πολλά θέματα πάνω στο τραπέζι, όμως η Κομισιόν έχει έναν βοηθητικό ρόλο στις συζητήσεις και δεν είναι από τους «μείζονες παίκτες».

«Δεν ��χει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο πλαίσιο των εξελίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά προσπαθούμε, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει πρόοδος», είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι έχει κάνει διάφορες προτάσεις στον Α. Τσίπρα, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία.

«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία, οι Ευρωπαίοι πρέπει να δουλέψουν μαζί. Ήρθε η ώρα για συνεργασία και τις ερχόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που έχουμε μπροστά μας με επιτυχή τρόπο», τόνισε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του, παίρνοντας τον λόγο εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αισιοδοξία του ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να βρεθούν λύσεις στα κοινά προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας, ανθρώπους που είναι φιλοευρωπαϊστές. Πιστεύω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, ώστε να βρεθούν λύσεις στα κοινά μας προβλήματα και όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα είναι εφικτά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κοινοτικός αξιωματούχος, με τον οποίο μίλησε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου, τόνισε ότι ο κ. Γιούνκερ με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι ο ρόλος του είναι περιορισμένος και ότι αρμόδιο για την όποια απόφαση είναι το Eurogroup.

Ερμηνεύοντας μάλιστα τις δηλώσεις αυτές, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, παροτρύνοντας την ελληνική κυβέρνηση να βιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι για να μπορέσει η Αθήνα να έχει πρόσβαση στο πακέτο Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, θα πρέπει να προηγηθούν μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα της απασχόλησης.