Το παρασκήνιο του Eurogroup: Βαρουφάκης και Σόιμπλε αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι

Κόντρες, υψηλοί τόνοι και παιχνίδι εντυπωσιασμού

​Πικάντικο αλλά και δραματικό με πολλές… κόντρες είναι το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup.

Αν και η προγραμματισμένη ώρα πραγματοποίησης του Eurogroup ήταν 3 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών, τελικά καθυστέρησε αφού έγινε μια τριμερής «επιτροπή» αποτελούμενη από την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ, τον επιτρόπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τριμερής γινόταν για λίγο τετραμερής, καθώς συμμετείχε κατά διαστήματα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Πώς όμως λειτουργούσε η εν λόγω «επιτροπή»; Έμπαινε για παράδειγμα πρώτος ο κύριος Βαρουφάκης, κρατούσαν σημειώσεις από αυτά που τους έλεγε και στη συνέχεια καλούσαν τον κ. Σόιμπλε.

Οι πληροφορίες είναι ότι οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική πλευρά είναι πολλαπλάσιες από αυτήν που δέχτηκε ο Γερμανός υπουργός.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Βαρουφάκης και Σόιμπλε δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σε αυτήν την επιτροπή, επειδή κανείς από τους δυο δεν ήθελε να διαπραγματευτεί απευθείας. Ο μεν Σόιμπλε, διότι δεν ήθελε να δείξει ότι υπαγορεύει στην Αθήνα το κείμενο της συμφωνίας και ο Βαρουφάκης διότι ήθελε επικοινωνιακά η συμφωνία να προκύψει μέσω της διαπραγμάτευσης με τους «θεσμούς».

Αφού τελικά υπήρξε συμφωνία, αυτή έπρεπε να περάσει και από τους υπόλοιπους 17 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τότε ο Ντάισελμπλουμ, εξήγησε όλα τα σημεία της συμφωνίας στους υπουργούς και ξεκίνησε η συζήτηση.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης βρέθ��κε στο στόχαστρο υπουργών Οικονομικών από φτωχότερες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, όπως η Σλοβακία και η Λετονία. Τον ρώτησαν για ποιο λόγο οι δικοί τους λαοί να βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει υψηλότερο κατώτατο μισθό, όταν στις δικές τους χώρες ο μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.

Ο Βαρουφάκης απάντησε ότι μπορεί «στις δικές σας χώρες οι μισθοί να είναι χαμηλότεροι, είναι όμως χαμηλότερο και το κόστος ζωής» καθώς και ότι παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι μισθοί έχουν καταρρεύσει, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί ανάλογα.

Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί η συμφωνία από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τελικά όμως έκαναν πίσω μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρξει μια συμφωνία.