Διαβάστε στο STAR.GR: Μορατόριουμ 4 μηνών η λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση

«Παγώνει» σε αντάλλαγμα τα μέτρα χαλάρωσης που έχει εξαγγείλει προεκλογικά

Στα 38.000 πόδια, καθ’ οδόν για Βρυξέλλες, έγινε η τελευταία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου ενόψει του κρίσιμου Eurogroup στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του STAR στις Βρυξέλλες Σπύρος Δημητρέλης, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο αεροπλάνο με την ελληνική αποστολή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα προσέρχεται στο κρίσιμο Eurogroup με δύο διαφορετικά κείμενα.

Το ένα για το πού συμφωνούμε με τους εταίρους και το άλλο για το πού υπάρχει απόσταση. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει «τεράστιο χάσμα» στα εργασιακά, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, με την Ελλάδα να ζητά μείωση του δημοσιονομικού στόχου.

Όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, θα είναι «πολύ δύσκολη η σημερινή συνεδρίαση» και η πιθανότητα συμφωνίας είναι μικρή. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας.

Μορατόριουμ 4 μηνών η λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση

Η λύση που θα προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους θα είναι μορατόριουμ τουλάχιστον 4 μηνών και από τις δύο πλευρές, όπου ούτε η Αθήνα θα προχωρήσει σε μέτρα χαλάρωσης, όπως είχε εξαγγε��λει προεκλογικά, ούτε οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε κινήσεις πίεσης στην Αθήνα και θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη ρευστότητα για να σταθεροποιηθεί η οικονομία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, όλες οι εξαγγελίες θα μπουν και πάλι στο τραπέζι στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Η Ελλάδα ζητά, εξάλλου, από τους Ευρωπαίους το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι παρανόμως δεν μας δίνονται αυτά τα χρήματα διότι η καταβολή τους δεν συνδέεται με την αξιολόγηση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ζητά αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια κατά 10 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας για χρηματοδότηση.