Μέρκελ:Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει & πρέπει να επεκταθεί - Γιούνκερ: Συμφωνία ως τη Δευτέρα

Τουσκ: Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις – Συμφώνησε σε τεχνική βοήθεια ο Τσίπρας

​«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε γρήγορα προτάσεις» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την άλλη, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμφωνία για την Ελλάδα ως τη Δευτέρα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε την Αθήνα να διευκρινίσει ποιό είναι το 70% του Μνημονίου που δέχεται και ποιό είναι το 30% που δεν δέχεται, πρσοθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις μεταρρυθμίσεις του δεύτερου ποσοστού».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κάποια «αντικοινωνικά μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει», επισημαίνοντας ότι από δημοσιονομικής άποψης όταν ένα μέτρο καταργείται πρέπει να αντικαθίσταται από ένα νέο ισοδύναμης δημοσιονομικής αξίας.

Τουσκ: Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις

«Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις» δήλωσε από την άλλη ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στο ελληνικό θέμα στη συνέντευξη μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε στη Σύνοδο τις χθεσινές συζητήσεις από το Eurogroup.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τούσκ τόνισε ότι υπάρχει μια πρώτη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που είναι η αποστολή τεχνικής βοήθειας στην Αθήνα «για να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα που θα βοηθήσουν να προετοιμαστεί το έδαφος για την ερχόμενη Δευτέρα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών σε εθνικό επίπεδο στη ζώνη του ευρώ, χωρίς να εστιάσει συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στο θέμα της Ουκρανίας, από το οποίο ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η ΕΕ θέλει αποκλιμάκωση και τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, τόνισε ότι «η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε βάσει της συμφωνίας» αλλά προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει τήρηση της συμφωνίας η Ευρώπη «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα».