Τσίπρας στην ΚΟ: Η Ελληνική Δημοκρατία ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται

Επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην τρόικα

​Λίγη ώρα μετά την κοινή συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογο του Β.Σόιμπλε, όπου οι δυό τους συμφώνησαν ότι διαφωνούν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας έστειλε νέο μήνυμα στους εταίρους από την ελληνική Βουλή.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.

«Η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό άξονα, το δικό της πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας έναν απολογισμό των πρώτων ημερών και των πρώτων επαφών της κυβέρνησης του.

«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση, έχει την δική της διαπραγματευτική ισχύ. Σε μια εβδομάδα καταφέραμε να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη.Η Ελλάδα έγινε σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

«Θα αποδομηθεί το ευρωπαϊκό κατεστημένο της λιτότητας» εκτίμησε.

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, από τα πρώτα βήματα της, η κυβέρνηση έδωσε ελπίδα και ταυτότητα ξανά στην Ελλάδα, γεγονός που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο βήμα» και για «νίκη ηθικής, αξιοπρέπειας και ελπίδας απέναντι στον φόβο»

«Πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και περήφανοι» είπε ο κ.Τσίπρας και έκανε λόγο για «ιστορικές στιγμές».

«Ο λαός μας γράφει ιστορία, γιατί είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να μπει όπως είπε τέλος στην διαφθορά και στο πελατειακό κράτος , «για να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση».

«Είμαστε περήφανοι για το εκλογικό αποτέλεσμα, όχι μόνο γιατί αποτελεί δικαίωση των προηγούμενων γενεών, αλλά και γιατί στις 26 Ιανουαρίου οι Έλληνες ανάσαναν ξανά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» είπε και πρόσθεσε «στις 26 Ιανουαρίου η δημοκρατία επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε, επέστρεψε η αξιοπρέπεια στον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ότι η νέα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πρωτοτυπήσει μετά την εντολή που πήρε. «Δηλώσαμε πως αποφασίσαμε να πρωτοτυπήσουμε σε σχέση με τους προκατόχους μας, δηλαδή να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και είναι υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε στους πολίτες να εξαπατηθούν ξανά», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απειλή για την Ευρώπη, είναι η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να συντελεσθούν στην Ευρώπη».

Αναφέρθηκε ακόμα στον «μαραθώνιο διαβουλεύσεων», όπως τον χαρακτήρισε, που ξεκίνησε η κυβέρνηση στην Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι «υπήρξε στην Ελλάδα επί 4 χρόνια τώρα μία απόλυτη αποτυχία, μία απόλυτη κατάρρευση. Η Ελλάδα δεν είναι όμως ο εταίρος που ακούει μόνο διδαχές. Η Ελλάδα έχει φωνή, έχει προτάσεις που τις καταθέσαμε και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Γερμανίας, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα κάτι συγκεκριμένο.

Μήνυμα προς τη Γερμανία και στα όσα ανέφερε σήμερα ο κ.Σόιμπλε στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Βαρουφάκη, έστειλε και με την αναφορά του ότι «στην Ευρώπη κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα μέλη της».

Στην ίδια κατεύθυνση πρόσθεσε: «Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ, αλλά ��α αγωνιστούμε για να τους αλλάξουμε. Μας δεσμεύουν οι κανόνες για μη ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, όμως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ. Θα σεβαστούμε λοιπόν τους κανόνες , απαιτούμε ομως από τους εταίρους να σεβαστούν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, Να σεβαστούν ότι δεν μπορεί να ανεχτούμε τη συνέχιση του λάθους».

Βολές όμως περιείχε η εισήγησή του στην ΚΟ και προς το εσωτερικό της χώρας:

«Κανείς δεν θέλει να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης. Και όμως υπάρχει μία κάστα εντός και εκτός Ελλάδας, ένας σκληρός πυρήνας νεοφιλελευθερισμού, μερικοί που παρακαλούν ο λαός αυτός να παραμείνει το πειραματόζωο να παραμείνει στη βαρβαρότητα» .

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε «απολύτως εξασφαλισμένες».

Μήνυμα προς το Βερολίνο έστειλε ο πρωθυπουργός και με την αναφορά του ότι «η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανένα αλλά ούτε και εκβιάζεται από κανέναν».

«Ο φόβος τελείωσε στην Ελλάδα. Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τελείωσαν» είπε με έντονο ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, προειδοποιώντας ωστόσο τους βουλευτές του, ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι «ανηφορικός».

Κλείνοντας, αφού κάλεσε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε όπως είπε, «να χτίσουμε ξανά την πατρίδα», ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη» .


ΒΙΝΤΕΟ ΝΕΡΙΤ