Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης

«Κατάρα της μεταπολίτευσης η κομματοκρατία»

«Το δίλημμα είναι ένα: με το παρελθόν που χρεοκόπησε ή με μια καινούργια Ελλάδα;», είπε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πανελλήνια Συνεδρίαση των Εκλεγμένων Οργάνων.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε πως η κρίση είναι η ευκαιρία για τη μεγάλη αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι «από εμάς εξαρτάται, από ένα κίνημα όπως το Ποτάμι, που δε θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, που δεν έρχεται να βολέψει τα δικά του παιδιά γιατί δεν έχει δικά του παιδιά».

«Η κομματοκρατία είναι η κατάρα της μεταπολίτευσης. Αν δεν την ξεπεράσουμε δε θα έχουμε μέλλον», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και επεσήμανε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Ασκώντας κριτική στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ο σώζων εαυτόν σωθήτω και οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα έχουν εγκαταλειφθεί», ενώ για την Αξιωματική Αντιπολίτευση σχολίασε πως «τα πράγματα είναι χαοτικά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε την ανάγκη άρσης των προνομίων και της ασυλίας των κομμάτων και των πολιτικών, ζήτησε να αλλάξει ο εκλογικός νόμος «για ένα αναλογικότερο, δικαιότερο και αντιπροσωπευτικότερο σύστημα», πρότεινε αυτή η Βουλή να ξεκινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, να θεσμοθετηθούν μόνιμοι «κυβερνήτες» -υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς- σε νευραλγικούς τομείς και να δεσμευτούν τα κόμματα ότι θα αποσυρθούν από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.