Στάινμπρουκ: Δε θα φθάναμε σε τέτοια κρίση εάν η Μέρκελ είχε δεσμευθεί για Ελλάδα

«Δεν ήθελε να δώσει ούτε ευρώ αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πει την αλήθεια»

Τετραήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ξεκινά σήμερα ο Πέερ Στάινμπρουκ ο οποίος, τη Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Ο υποψήφιος καγκελάριος και επικεφαλής των Σοδιαλδημοκρατών, μιλώντας στον Spiegel, τόνισε ότι η ΕΕ είναι ντε φάκτο εδώ και καιρό «ένωση ευθύνης» και η Γερμανία θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη.

«Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό και η Άνγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια» συμπλήρωσε ο Στάινμπουρκ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει «πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το ποσό».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε τη διαπίστωση ότι το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης θα ήταν πολύ μικρότερο ένα η καγκελάριος το 2010 είχε βάλει πέπλο προστασίας μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στα ελληνικά ομόλογα: «Αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα αυτές οι επιθέσεις διήρκεσαν δύο χρόνια».

Τέλος, ο Στάινμπρουκ αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι θα εγκρίνει το πακέτο στήριξης της μεγαλονήσου εάν η Κύπρος εφαρμόσει όσα της έχουν ζητηθεί, ενώ για το ενδεχόμενο εξόδου της Μεγαλονήσου από την ευρωζώνη σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται τόσο αβασάνιστα εικασίες γύρω από αυτό το θέμα.