Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης και της κακής χρήσης, καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών.

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
Επανακαθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης

• Ορίζεται ότι ειδικά από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση

• Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ)

• Δίνονται όλες οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη λήψη οικονομικών και λοιπών κινήτρων
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπέρ σε όλα τα άρθρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «παρών» επί της αρχής και των άρθρων, η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε τα άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής για δυνατότητα χωροθέτησης σε νέο σημείο του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων, ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (στη θέση Φοβόλες της Κερατέας αντί για την περιοχή Οβριόκαστρο).