Στη Βουλή η πρόταση για προανακριτική για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Έτοιμη μέχρι το μεσημέρι – Τι προβλέπει η διαδικασία

Σε κατάθεση κοινή πρότασης για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής για να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ προχωρούν σήμερα τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η πρόταση, η οποία πρέπει να υπογραφεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές, αναμένεται να είναι έτοιμη και να κατατεθεί το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβεβαιώνει την αλλοίωση της λίστας, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός είχε τη δυνατότητα αλλά και το κίνητρο για προβεί στην αλλοίωση λόγω συγγένειας.

Παράλληλα, θα υπάρχει αναφορά και για το θέμα της παραγραφής το οποίο έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ συνταγματολόγων.

Ήδη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε τηλεφωνική επικοινωνία, έχουν συμφωνήσει για άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με απόδοση ευθυνών όπου και όσο αναλογούν.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Για να συσταθεί χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, ενώ η ψηφοφορία θα είναι μυστική.

Εάν αποφασιστεί η συγκρότηση προανακριτικής, τότε ορίζονται τα μέλη της επιτροπής και προσδιορίζεται προθεσμία υποβολής του πορίσματος της.

Εν συνεχεία, το πόρισμα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με μυστική ψηφοφορία θα ��ποφασίσει εάν θα ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού.