Τιμές-«χρυσάφι» για τα καλοκαιρινά φρούτα

Απίστευτη διαφορά στις τιμές από το χωράφι… στο ράφι

Στο ράλι της ακρίβειας έχουν παραδοθεί τα καλοκαιρινά φρούτα, με τις τιμές να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα / Βίντεο: Open

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των καλοκαιρινών φρούτων στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και των μανάβικων, αν και οι τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Χαρακτηριστική είναι η τιμή στο καρπούζι, αν και διανύει μια ικανοποιητική χρονιά.

Τιμές - φωτιά στην αγορά τροφίμων: Αύξηση 28,8% στα φρούτα!   

Το καρπούζι, όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, «φεύγει» από το χωράφι αυτή την περίοδο στα 0,25 έως 0,35 ευρώ το κιλό για να καταλήξει να πωλείται στη λαϊκή αγορά ακόμα και στα 1 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή πώλησης στην χονδρική έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρσι.

Νέα αύξηση-«φωτιά» στα ενοίκια – Το κόστος μίσθωσης ανά περιοχή

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που ανάλογα την ποιότητα, καθορίζεται και η τιμή που απολαμβάνει ο παραγωγός, η οποία ξεκινά στα 0,50 ευρώ το κιλό για τα ροδάκινα και στα 0,65 ευρώ το κιλό για το  νεκταρίνι, για καταλήξουν να πωλούνται στους καταναλωτές έως 2-2,5 ευρώ.

Όσον αφορά τα κεράσια, οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός είναι στο 1,5 ευρώ το κιλό, όταν ι καταναλωτές καλούνται να τα πληρώσουν τουλάχιστον 3 φορές πάνω, στα 4,5 ευρώ.

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των καλοκαιρινών φρούτων / Unsplash

Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου σε αρκετά προϊόντα οι τιμές ήταν υψηλότερες στις λαϊκές αγορές από τα σούπερ μάρκετ.

Η χωριάτικη στη Μύκονο ξεπέρασε και πολυτελή εστιατόρια σε Λονδίνο και ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, το καρπούζι παρατηρείται στα 0,70 ευρώ σε πολλά σούπερ μάρκετ, ενώ σε περιόδους προσφοράς η τιμή πέφτει στα 0,55 ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ροδάκινα, τα οποία σε περιόδους προσφοράς οι καταναλωτές τα βρίσκουν στα σούπερ μάρκετ στο 1,9 ευρώ το κιλό.