Ταμείο Ανάκαμψης: Εκταμιεύθηκαν τα πρώτα  3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα 

Μητσοτάκης: Καμία χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη μόνη

 

Την πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ.  ευρώ εκταμίευσε από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.  

Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης 

«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη που προκαλεί η έκρηξη στην αγορά ενέργειας που πυροδοτείται, δυστυχώς, συνεχώς από τη φωτιά της ρωσικής εισβολής», σημείωσε σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόφσκις.  

 

Τηλεδιάσκεψη Κ. Μητσοτάκη με Ντομπρόφσκις για το Ταμείο Ανάκαμψης 

«Είναι απολύτως απαραίτητο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού των κρατών μας αλλά και όλων των ευρωπαίων πολιτών, των νοικοκυριών που μετά την πανδημία πολιορκούνται από διεθνείς ανατιμήσεις. Και σε αυτή την περίοδο οι αποφάσεις μας πρέπει να στηρίζονται σε δεδομένα που να αντανακλούν πραγματικές ανάγκες και ρεαλιστικές δυνατότητες. Αυτά τα ευρωπαϊκά προβλήματα αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Υπογράμμισε  δε «ότι γι’ αυτή την Κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει πάντα με την κοινωνική συνοχή».

Μέτρα για ενίσχυση νοικοκυριών-επιχειρήσεων ζητά από την ΕΕ ο Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός εστίασε στον κίνδυνο της ανόδου του λαϊκισμού. «Διαφορετικά η ήπειρός μας θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σήμερα. Είναι κάτι που εμείς στην Ελλάδα υπό διαφορετικούς όρους το έχουμε ξαναζήσει. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την άνοδο, τη νέα άνοδο του λαϊκισμού, να ανακόψει το δρόμο της αλήθειας, της Δημοκρατίας, της ευημερίας, των δικαιωμάτων που οφείλει να συμβολίζει η επόμενη μέρα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης 

«Στην ατζέντα μας σήμερα ψηλά βρίσκεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τους πόρους του οποίου η χώρα μας αξιοποιεί μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Και ήδη μετά την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η σωστή προετοιμασία οδήγησε στην έγκριση της 1ης χρηματοδοτικής δόσης ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα που θα την υποστηρίξουν και θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτήν. Έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού, σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας και σε πολλούς κλάδους, δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιακή μετάβαση», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση αυτού του ταμείου και μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν το Εθνικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το καλοκαίρι.
 
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κυρίως η αύξηση των τιμών ενέργειας που δεν ανταποκρίνεται στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε, ενόψει και των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Κομισιόν εντός του Μαΐου για να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις κινήσεις της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, ώστε η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου ενεργειακών πηγών προς την Ευρώπη. 

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση σε ισχύ της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για ένα αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ανταποκρίνεται στη νέα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον κ. Dombrovskis την πρότασή του για την εξαίρεση αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς η γεωπολιτική συγκυρία επιτάσσει την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και προϋπολογισμών πολλών κρατών-μελών της ΕΕ.