Εξοικονομώ 2021: Καταργείται το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις

Την κατάργηση του ανώτατου εισοδηματικού κριτηρίου για την ένταξη στο πρόγραμμά «Εξοικονομώ» αποφάσισε η κυβέρνηση.

Έτσι, το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών θα είναι ανοικτό σε περισσότερους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις τελευταίες πινελιές, μεταξύ αυτών το… πράσινο φως συμμετοχής όσων κατοικιών αποκτήθηκαν το 2021 – κάτι που μέχρι πρότινος δεν προβλεπόταν.

Εξοικονομώ 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Το ύψος των επιδοτήσεων

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδοθεί και ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, όπου θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στις επιδοτήσεις του «Εξοικονομώ».

Επί τάπητος έχει τεθεί και το ζήτημα των ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Αποτέλεσμα αυτού να αποφασιστεί η αύξηση κατά 15% των σχετικών δαπανών, χωρίς όμως να αλλάζει το συνολικό επιλέξιμο προς επιδότηση ύψος των εργασιών, το οποίο παραμένει στις 28.000 ευρώ.

Ιδιοκτήτες και μηχανικοί βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για την έναρξη του προγράμματος ύψους 632 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να στοχεύει για πρώτη φορά να αναβαθμιστούν περί τις 50.000 κατοικίες.

Εξοικονομώ 2021: Τι ισχύει για κατοικίες που αγοράστηκαν μέσα στο 2021

Η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για έναν μήνα από την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης, ενώ θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 632 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα διατεθούν σε ευάλωτα νοικοκυριά) και μαζί με τη μόχλευση εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, για φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, έχει προβλεφθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός που θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για φυσικά πρόσωπα με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και για νοικοκυριά με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 75%.

Επιπλέον, εισάγεται εγγυοδοσία για τον τραπεζικό δανεισμό τους προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων για τη συγκεκριμένη κατηγορία, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος για την ένταξη επιπλέον ωφελούμενων.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38% συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, καθώς «είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων».

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα για την υποβολή των αιτήσεων και δίνεται βάρος στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και στις παλιές κατοικίες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης και στις κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση (π.χ. ορεινές).

Επίσης, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), σύστημα το οποίο έχει υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διάθεση του επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα, το πρόγραμμα εστιάζει στα πιο ενεργοβόρα κτίρια και στις περιφέρειες με περισσότερο κρύο το χειμώνα.

Μεταξύ των αλλαγών που υπάρχουν στο νέο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, επανακαθορίζονται τα ποσοστά επιδοτήσεων με γνώμονα την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας ανά Kwh, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Ταυτόχρονα, αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.