Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς θα απορροφήσουν τις αυξήσεις τα νέα μέτρα

Από 1η Οκτωβρίου η επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Το αναλυτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού σχετικά με το «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε στην 85η ΔΕΘ/ Μεσημεριανό Δελτίο ειδήσεων Star (12/9/21)

Τουλάχιστον έως το τέλος του έτους θα διαρκέσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Η επιδότηση θα αφορά το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που ηλεκτροδοτούνται, και στόχο έχει να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα, λόγω των διεθνών τιμών στα καύσιμα.

ΔΕΘ: «Πακέτο» 3,4 δισ. ευρώ στη διετία 2021-2022 - Εισοδηματικές ενισχύσεις

Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Το όφελος για τα νοικοκυριά, ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης, είναι ότι η επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα έφτανε μεταξύ 20 και 44 ευρώ θα μηδενιστεί ή θα περιοριστεί στα 2 ευρώ το μήνα, εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση 30% που χορηγεί η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου η ΔΕΗ, ημερομηνία κατά την οποία άλλαξε η εμπορική πολιτική με την κατάργηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα και την επιβολή αντίστοιχης ρήτρας χονδρικής τιμής του ρεύματος.

Ανατιμήσεις: Κύμα ακρίβειας «σαρώνει» την αγορά

«Είναι ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το συνολικό κόστος του μέτρου διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που δημιουργείται με την αξιοποίηση ενός τμήματος των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτοξευθεί.