Συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking και VRBO: Φρένο στα «πειρατικά» ακίνητα

Η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες όλα τα στοιχεία εισοδημάτων

Μετά τη συμφωνία με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia), το… σαφάρι των «πειρατικών» ακινήτων γίνεται πιο εντατικό, καθώς η βάση δεδομένων για διασταυρώσεις αποκτά πολύ μεγαλύτερο περίμετρο.

Κατ’ αρχάς, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ. Αυτό γίνεται υποχρεωτικό από την 1η Ιουνίου για τις νέες εγγραφές ιδιοκτητών στις πλατφόρμες. 

Εφορία: Μπαράζ ελέγχων για «πειρατικά» τουριστικά ακίνητα τύπου Airbnb

Διασταυρώσεις για τα «πειρατικά» Airbnb

Σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες και δεν έχουν αποκτήσει αριθμό μητρώου, θα τους ζητηθεί να αποκτήσουν άμεσα. Αν δεν το κάνουν, τότε οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν τα πλήρη στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και τους αποβάλλουν, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ.

Η ίδια συμφωνία εξασφαλίζει ότι η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες κάθε Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση, του προηγούμενου έτους, με στόχο εκτεταμένες διασταυρώσεις. 

«Φορο -σαφάρι» από την ΑΑΔΕ με περισσότερους από 158.000 ελέγχους! 

Ελλάδα - Δηλωθέντα εισοδήματα ιδιοκτητών ακινήτων από βραχυχρόνια μίσθωση(σε εκ. ευρώ)

  • 2017:   62
  • 2018: 182
  • 2019: 286
  • 2020: 111

Μητρώο ΑΑΔΕ - Εγγεγραμμένοι

  • Ιούνιος 2020: 86.000
  • Απρίλιος 2021: 94.000 

Αύξηση κοντά στο 100% σε ενοικιάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ενόψει Πάσχα

Αύξηση που προσεγγίζει και το 100% παρουσιάζουν οι κρατήσεις σε βίλες και μονοκατοικίες για ενοικιάσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης στα νότια και ανατολικά προάστια της Αττικής ενόψει Πάσχα.