Τσακλόγλου: Ο κορωνοϊός θα αναγνωρίζεται ως επαγγελματική ασθένεια

Τι ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας     

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα περιλαμβάνεται ο κορωνοϊός στις επαγγελματικές ασθένειες προανήγγειλε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Πάνος Τσακλόγου: Ο νέος υφυπουργός Εργασίας

«Επεξεργαζόμαστε στο Υπουργείο Εργασίας την προοπτική τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος 41/2012 που περιέχει τον Εθνικό Κατάλογο Επαγγελματικών Ασθενειών, ώστε να καταχωρηθεί σε αυτόν η ασθένεια με αίτιο τον ιό του SARS (κορωνοϊός)» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου. 

Κορωνοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας από τον ΕΟΔΥ

Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε:      

«Πρέπει να υφίστανται δικλείδες ώστε η λοίμωξη από τον COVID-19 να σχετίζεται με τον επαγγελματικό χώρο του ασθενούς και όχι με την ευρύτερη κοινωνική του δραστηριότητα».   

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Ασφάλεια και την Υγιεινή στην εργασία, στις ασθένειες που συνδέονται με την εργασία περιλαμβάνονται:

•    Μυοσκελετικές παθήσεις
•    Άγχος και διαταραχές ψυχικής υγείας 
•    Καρκίνος που σχετίζεται με την εργασία
•    Δερματικές παθήσεις 
•    Ασθένειες που συνδέονται με την εργασία και οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες. 

Σε βιομηχανίες π.χ. στις οποίες οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε μόλυνση του περιβάλλοντος οι ασθένειες του αναπνευστικού ή και ο καρκίνος θεωρούνται επαγγελματικές ασθένειες. Εργαζόμενοι επίσης σε εργασίες που υπάρχει σκόνη, όπως π.χ. σε λατομεία, μεταλλεία, ανθρακαποθήκες, καρβουνόσκαλες, κατεργασίας ζωικών και φυτικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργεία, κτλ. θεωρείται ότι εργάζονται σε περιβάλλονν που ευνοεί τις επαγγελματικές ασθένειες.   

Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση για τον χαρακτηρισμό του  κορωνοϊού ως επαγγελματική ασθένεια για τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται από μισθολογική, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική άποψη (ένταξη όσον αφορά τη χώρα μας στα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα»).  

Ο κ. Τσακλόγλου πάντως ανέφερε ότι το ζήτημα της ένταξης γιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλμματα λόγω κορωνοϊού «πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή» λόγω των νομικών περιορισμών που υπάρχουν.