ΕΣΕΕ: Επιστρεπτέα προκαταβολή και σε ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό 

Τι ζητά η Συνομοσπονδία Εμπορίου από τον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας 

Nα ενταχθούν οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό στον νέο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ζητά η ΕΣΕΕ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πόσοι θα τη λάβουν

Συγκεκριμένα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει ότι το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο για την επαναλειτουργία της αγοράς και ότι στον πρώτο κύκλο κυβερνητικού μέτρου είχαν δικαίωμα υπαγωγής τα νομικά πρόσωπα που δεν απασχολούν εργαζόμενους, όμως είχαν εξαιρεθεί οι ατομικές επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα όπως το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, η μη ισχύς αφορολογήτου ορίου, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η καταβολή δημοτικών τελών και η έλλειψη προστασίας από την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων των λογαριασμών τους. 

Για τον ίδιο λόγο η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε άμεση και χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση χρηματοδότηση».

Η ΕΣΕΕ προτείνει το ύψος της ενίσχυσης να υπολογίζεται ως ποσοστό του τζίρου του 2019, σταθμισμένο με τη μείωση που εμφανίζει ο τζίρος το α΄ τρίμηνο ή το α΄εξάμηνο του 2020 και επικαλείται  υπολογισμούς ότι αναλογούν μεσοσταθμικά 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

«Στους πρωτοφανείς κανόνες οικονομικής "αναρχίας" που επέβαλλε με σφοδρότητα ο Covid-19, ας μη ξεχνάμε την βασική αρχή δικαιοσύνης και ισονομίας: Όλοι όσοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν ίσα δικαιώματα να μπουν κάτω από το δίχτυ προστασίας της Πολιτείας. Είναι ένας θεμελιακός κανόνας για να χτίσουμε το αύριο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας» δήλωσε για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.