Εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων: Στόχος δεν είναι να πάρουμε σπίτια

Συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Σταϊκούρα

Με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα συναντήθηκε η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι οποίες διαχειρίζονται δάνεια που έχουν  περιέλθει στην κατοχή των funds από τις τράπεζες.             

Κριτική Σταϊκούρα σε τράπεζες που αρνούνται αναίτια ρυθμίσεις δανείων

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης  συζήτησαν με τον Υπουργό το πώς θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες. «Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα να κάνουμε τα δάνεια που είναι κόκκινα να τα κάνουμε ενήμερα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 

Οι εταιρίες διαχείρισης θεωρούν ότι έχουν την τεχνογνωσία να βοηθήσουν τους δανειολήπτες και διαμηνύουν ότι συζήτησαν με τον υπουργό για την καλύτερη επικοινωνία και τις βέλτιστες πρακτικές.

Πρώτη κατοικία: «Εξαφανίστηκαν» 41.000 «κόκκινοι» δανειολήπτες

Όπως υποστηρίζουν αυτό που γράφεται για αγορά των δανείων στο 30% είναι μεσοσταθμικό. «Δεν είναι προσωποποιημένο.  Οπότε δεν μπορεί αυτό που λέγεται για εκπτώσεις και καλύτερες προσφορές στον κάθε δανειολήπτη να έχει καθολική ισχύ» υπογραμμίζουν» αναφέρουν και υπενθυμίζουν  ότι είναι «διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες των δανείων, όπως τα funds» . 

Σχετικά με το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. «Εμείς ακολουθούμε το ό.τι αποφασιστεί» πρόσθεσαν. 

ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΙΚ: ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ FUNDS TA ΔΑΝΕΙΑ  

Από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών αξιωματούχος του ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση αυτό που ζητήθηκε από τους διαχειριστές των "κόκκινων" δανείων, είναι να αισθανθούν οι πολίτες ότι βρίσκονται κοντά τους και όχι απέναντι τους. «Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που να θεωρεί ο πολίτης  ότι είναι πιο κοντά του. Οι πολίτες να καταλάβουν ότι οι servicers  δεν είναι τα σκιάχτρα αλλά και ο πολίτης να  ξέρει ποιος είναι αυτός με τον οποίο συνομιλεί, όχι μόνο μια επιστολή που έχει πάρει στα χέρια του» επισημάνθηκε.  

Όσον αφορά τη θέση στελεχών της Ένωσης Διαχειριστών ότι τα γενναία "κουρέματα" δεν είναι ο κανόνας, ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί από κοντά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του δείχνουν ότι οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν όντως γενναίες ρυθμίσεις. "Εμείς ξέρουμε πόσο αγοράσανε και μάλιστα ότι αγόρασαν πακέτα δανείων σε εξαιρετικά χαμηλά τιμές, και θέλουμε να ξέρουμε πώς θα ρυθμίσουν. Θέλουμε να έχουμε πλήθος στοιχείων. Θέλουμε να ξέρουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να υπάρχει πλήρης καταγραφή και να αποτελέσουν παραδείγματα (case study) που θα τα αξιοποιήσουμε για να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί περισσότερο", τόνισε ο αξιωματούχος. 

Αυτήν τη στιγμή από τους περίπου 23 διαχειριστές δανείων, οι ενεργοί είναι έξι - επτά μόνον.