Ανάσα για «κόκκινα δάνεια» με κούρεμα και επιδότηση - Δείτε αναλυτικά

Ποια θα είναι τα κριτήρια - Θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη

Σημαντικό κούρεμα του στεγαστικού δανείου και επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης, κατά το μοντέλο της Κύπρου, είναι ένα από τα σχέδια που επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο αδύναμων νοικοκυριών.

Το νέο πλαίσιο προστασίας, που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019, θα αντικαταστήσει τον νόμο «Κατσέλη».

Νέο πλαίσιο για «κόκκινα» δάνεια: Το κράτος θα πληρώνει το 1/3 της δόσης!

Τα βασικά κριτήρια συμμετοχής των δανειοληπτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν τελικά όντως εφαρμοστεί, θα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα.

Η ρύθμιση που προτείνεται στον δανειολήπτη, προβλέπει εύλογο επιτόκιο και τοκοχρεολυτική μηνιαία δόση, για την αποπληρωμή του δανείου, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 από τον δανειολήπτη και επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

Στην περίπτωση αυτή, στο ακίνητο πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου.

H προσημείωση του ακινήτου και από το Δημόσιο σε συνδυασμό με την επιδότηση της δόσης του δανείου, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, δημιουργεί δικαιώματα στο Δημόσιο το οποίο θα αξιώσει την είσπραξη μέρους του τιμήματος από την πώληση κατά το ποσό που αναλογεί βάσει της επιδότησης που έχει καταβάλλει.

Το σχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση, προβλέπει την αποπληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του ακινήτου και όχι την αρχική και η διαφορά θα διαγράφεται, ενώ το δάνειο θα αποπληρώνεται σε βάθος 25ετίας.

Όλα αυτά βέβαια θα ισχύουν για όσους πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα τεθούν ενώ ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι συνεπής διαφορετικά θα χάνει την ρύθμιση.