Βίζερ: «H παράταση είναι σαν να ζητάς δάνειο από την τράπεζα»

«… Δεν ξέρεις αν θα εγκριθεί»

​Η παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος για έναν ή έξι μήνες κρίνεται από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των μελών της και των ελληνικών αρχών.

Αυτό είναι το βασικό σημείο συζήτησης σε σχέση με την πρόοδο της 5ης αξιολόγησης που θα πέσει στο τραπέζι του eurogroup την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην γρήγορη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που θα οδηγήσει σε παράταση ενός μόνο μήνα και στην αργή, μακρά και επίπονη διαδικασία της παράτασης, διαπραγμάτευσης και νομοθέτησης για ένα εξάμηνο.

Είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση πάντως οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ενημερώσουν το eurogroup για το ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αν τους επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό, αν τους επηρεάζει η διαδικασία της προεδρικής εκλογής και αν και κατά πόσο τα μέτρα που προτείνει η τρόικα περνάνε από το κοινοβούλιο.

Η εκτίμηση της κατάστασης επαφίεται αρχικά στην ελληνική πλευρά η οποία πρέπει και τυπικά να καταθέσει το αίτημα. Ωστόσο οι εταίροι έχουν και αυτοί με τη σειρά τους λόγο ως προς το τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι. Αν για παράδειγμα η τρόικα δεν μπορεί να κατέβει, τότε ένας μήνας δεν είναι σενάριο που θα εγκριθεί.

Αντίστοιχα και καθώς όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια των εταίρων και να ψηφιστούν ως το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η “απόφαση” πρέπει να μπει σε χαρτί ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του euro working group, του σώματος που προετοιμάζει το eurogroup είναι σαφέστατος στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες αποφάσεων.

Τι ακριβώς καθυστερεί τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας;

“Κανονικά αυτό πρέπει να το απαντήσει η τρόικα. Υπάρχει διαφωνία για τον προϋπολογισμό για το δημοσιονομικό κενό, για τις 100 δόσεις, το καθεστώς ΦΠΑ και δυστυχώς πολλά άλλα ζητήματα. Εμείς απλά περιμένουμε τη συμφωνία και θα δούμε τι επίπτωση έχει σε μας”.

Έστω αν δεν υπάρχει συμφωνία τη Δευτέρα;

Τότε υπάρχουν 2 θεωρητικές πιθανότητες, είτε ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Δεκέμβρη, είτε θα υπάρξει μικρή τεχνική παράταση ώσπου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση”.

Πόσο μακρά θα είναι η παράταση;

Θα πρέπει να είναι αρκετή για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όσο χρειαστεί. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο μακριά θα πάμε μέσα στο Δεκέμβρη. Όσο πιο μακριά πάμε τόσο πιο μικρή η παράταση”.

Δεν πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας;

Θα πρέπει να είναι προκαθορισμένης διάρκειας, γιατί πρέπει να πάμε στα κοινοβούλια. Είναι ένα νομικό κείμενο και μια ημερομηνία ολοκλήρωσης πρέπει να αντικατασταθεί από μια άλλη. Δεν είναι νομοθεσία αδιευκρίνιστου τέλους”.

Ποια θα είναι η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης;

Μια ισχυρή θεωρεία είναι η 31 Ιανουαρίου. Άλλη μια είναι η 30η Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρεία μεταξύ άλλων”.

Ποιος θα το αποφασίσει;

Και οι δύο, η κυβέρνηση και τα κράτη μέλη. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει μια ημερομηνία στην αίτηση για παράταση. Πρέπει να μας δώσει μια αίτηση με μια ημερομηνία. Όπως όταν κάνετε εσείς μια αίτηση στην τράπεζα για ένα δάνειο. Θα σας πουν είτε όχι είτε ναι και μετά θα σας ρωτήσουν πόσο και για πόσο καιρό. Η τράπεζα μπορεί να διαφωνήσει με τον πελάτη για τον χρόνο του δανείου. Περιμένω την συζήτηση τη Δευτέρα. Αν η κυβέρνηση τα βρει με την τρόικα και νομοθετήσει πριν τα Χριστούγεννα τότε δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε τίποτα”.

Το θεωρείτε πιθανό; πιστεύετε ότι θα νομοθετήσουν τόσο σύντομα;

“Είχαμε reviews που τα prior actions νομοθετήθηκαν σε ελάχιστες μέρες, σε ένα ογκώδες νομοσχέδιο. Θυμάμαι μια φορά που πήγαν το νομοσχέδιο με ελικόπτερο στον πρόεδρο της δημοκρατίας σε ένα νησί για να τα υπογράψει. Οι ελληνικές αρχές είναι κατά καιρούς ευρηματικές”.

Τώρα όμως υπάρχουν πολιτικές επιπλοκές.

“Αυτή είναι η Ελλάδα, είναι ένα έθνος πολιτικό. Τι θέλετε να μου πείτε; Να μην κρατάω την αναπνοή μου;''

Ένα σενάριο είναι να μην υπάρχει η πολιτική βούληση για νομοθέτηση σκληρών μέτρων πριν την εκλογή προέδρου:

“Τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει για παραπάνω χρόνο παράτασης του προγράμματος. Όπως βλέπετε όμως η Ελλάδα δεν το κάνει. Άρα για μας το να μην θέλει να νομοθετήσει είναι μια θεωρεία. Εμείς ξέρουμε από ότι βλέπουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν”.