Νέο σενάριο για ενιαίο ΦΠΑ, με εντολή της Τρόικα

Στο 19% ή 21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες

Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η επιθυμία της Κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση και παλιότερα είχε συζητήσει με τη Τρόικα τη γενικότερη μείωση των συντελεστών μετά τη διαπίστωση ότι η ύφεση, επιτείνει αντί να βελτιώνει τα έσοδα από το ΦΠΑ.

Τώρα διακινείται νέο σενάριο που θέλει τη Τρόικα να κατάλαβε πώς οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ δεν αποδίδουν και να συζητά τη μείωση του συντελεστή καθώς και το σενάριο της καθιέρωσης ενιαίου συντελεστή!

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Τρόικα ζητά αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και συγκεκριμένα να καθιερώσει η Κυβέρνηση έναν ενιαίο συντελεστή, ο οποίος θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 19% ή του 21%.

Μάλιστα το συνδέουν με την ριζική αλλαγή του φορολογικού, πέραν της πρώτης φάσης που θα ψηφισθεί στις 10-11 Ιανουαρίου, δηλαδή μετά το Μάρτιο φέτος.

Σύμφωνα πάντως με την «Κυριακάτικη Δημοκρατία» η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ της τάξεως του 13%, δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά και θα μειώσει έστω και λίγο τα είδη και τις υπηρεσίες που είναι στο 23% σήμερα.

Βέβαια δεν παραβλέπεται το γεγονός πως η μείωση αυτή θα έχει και θετικές συνέπειες αφού θα δώσει βαθιά ανάσα στην αγορά, αφού ο ΦΠΑ στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών βρίσκεται τώρα στο 23%.

​​​