Νεκροί ασθενείς σε νοσοκομεία της Αγγλίας από listeria

Τι είναι η λιστερίωση, πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Ένα ξέσπασμα λιστερίωσης (listeria) ενδέχεται να συνδέεται με τις βαριές λοιμώξεις που προκλήθηκαν σε ασθενείς νοσοκομείων της Αγγλίας, οδηγώντας τους στον θάνατο.

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΔΥ για έξαρση των κρουσμάτων λιστερίωσης

Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, συνολικά πέντε άνθρωποι μολύνθηκαν από λιστέρια, με δύο από αυτούς να αφήνουν την τελευταία τους πνοή μερικές ώρες αργότερα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) ερευνούν την πηγή της επιδημίας, η οποία έχει δοκιμαστικά συνδεθεί με ένα συγκεκριμένο είδος γλυκού.

Αν και τα επίπεδα λιστέριας ήταν κάτω από το νόμιμο όριο για υγιή άτομα, έχει εκδοθεί ανάκληση για προϊόντα της εταιρίας Cool Delight Desserts, τα οποία δεν πωλούνται σε καταστήματα λιανικής.

Τι είναι η λιστέρια - Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα

Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος είναι θετικό κατά Γκραμ βακτήριο, το οποίο ανήκει στο γένος της Λιστέριας.

Μεταδίδεται στον άνθρωπο από τροφές (τυρί, φρούτα και λαχανικά) και μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα λοίμωξη για το έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή κατα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής.

Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα τύπου τροφικής δηλητηρίασης, όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους και πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρό για ορισμένες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας, και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε αποβολή ή θάνατο σε έγκυες γυναίκες.

Η λιστέρια είναι ο λόγος που συχνά λένε στις έγκυες γυναίκες να μην τρώνε αλλαντικά ή σούσι.