Σαλμάν Ρουσντί: Διασωληνωμένος ο συγγραφέας – Κινδυνεύει να χάσει το μάτι

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της επίθεσης

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση. 

Σαλμάν Ρουσντί: Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο συγγραφέας στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το νοσοκομείο, ο διάσημος συγγραφέας των «Σατανικών Στίχων» κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι κι έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός χεριού και στο ήπαρ. 

Σαλμάν Ρουσντί: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί. Πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Σαλμάν Ρουσντί δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη

Ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο συγγραφέας ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και τον μαχαίρωσε στον λαιμό με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο πάτωμα.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους και συνελήφθη. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο της επίθεση. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι ο συγγραφέας δεν είχε δεχθεί απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση. 

Ο Σαλμάν Ρουσντί νοσηλεύεται διασωληνωμένος και κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι

Ο Σαλμάν Ρουσντί διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες έφερε 15 μαχαιριές στον λαιμό.

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί συνελήφθη

Το βιβλίο του, «Σατανικοί Στίχοι», προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. 

Το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις το 1988 στον μουσουλμανικό κόσμο

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ζητώντας τη δολοφονία του.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.