Ουκρανία: Η Ρωσία επιστρατεύει δελφίνια «κατασκόπους» στη Μαύρη Θάλασσα

Επιδιώκει να εμποδίσει την διείσδυση των Ουκρανών δυτών στην περιοχή

Ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Star για τον πόλεμο στην Ουκρανία (28/04/22) 

Η Ρωσία φαίνεται να έχει αναθέσει πλέον τη θαλάσσια άμυνή της σε δελφίνια.

Η Μόσχα έχει επιστρατεύσει εκπαιδευμένα δελφίνια στην είσοδο ενός λιμανιού της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα, για να προστατεύσει τη ναυτική βάση από πιθανές ουκρανικές επιθέσεις, σύμφωνα με μια επισκόπηση δορυφορικών εικόνων από την εμπορική εταιρεία Maxar και το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USNI).

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Κίεβο την ώρα της επίσκεψης Γκουτέρες

Δύο γκρουπ από δελφίνια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης τον Φεβρουάριο, την περίοδο που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση των δορυφορικών εικόνων από τον H. I. Sutton. Αποστολή τους θα είναι να εμποδίσουν τους Ουκρανούς δύτες να διεισδύσουν στο λιμάνι υποβρύχια, και να σαμποτάρουν εκεί πολεμικά πλοία. 

Ο Sutton μάλιστα υποστήριξε  ότι τα δελφίνια ήταν «το πιο προφανές είδος θηλαστικού» που χρησιμοποιείται για την προστασία της ναυτικής βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι πρόκειται πιθανότατα για την ίδια τακτική  που είχε αναπτύξει η Ρωσία στο Tartus στη Συρία το 2018, όπου χρησιμοποίησαν δελφίνια για να αντιμετωπίσουν εχθρούς δύτες, να ανακτήσουν αντικείμενα από τον πυθμένα της θάλασσας και να εκτελέσουν επιχειρήσεις πληροφοριών.

Ένας εκπρόσωπος της Maxar Technologies, ο οποίος παρείχε στο NBC τις δορυφορικές εικόνες, είπε ότι συμφώνησε με τις αναλυτικές εκτιμήσεις που έγιναν από τους εταίρους τους στο ναυτικό ινστιτούτο USNI.

Η Σεβαστούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας και βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας / UNSPLASH 

Αν και η ναυτική βάση της Σεβαστούπολης δεν θεωρείται η μεγαλύτερη της Ρωσίας, είναι παρόλα αυτά ζωτικής σημασίας για τον στρατό δεδομένης της εγγύτητάς της στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο στόχος του ρωσικού στρατού

Στρατιωτικός διοικητής της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι κύριος στόχος της χώρας πλέον στη σύγκρουση είναι να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας καθώς και της ανατολικής, σχηματίζοντας μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Αυτή η «μάχη για το Ντονμπάς» στην ανατολική Ουκρανία είναι η δεύτερη φάση του πολέμου της Ρωσίας μετά τις αποτυχίες της γύρω από το Κίεβο και το Bορρά.

Η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του Moskva, αυτό το μήνα αποτέλεσε ένα στρατηγικό και συμβολικό πλήγμα για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου. Η προστασία των εναπομεινάντων πλοίων στην περιοχή μπορεί επομένως να είναι η προτεραιότητα του ρωσικού στρατού. 

Κατά τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία χρησιμοποιούσε τη βάση της Σεβαστούπολης για να εκπαιδεύσει δελφίνια να αναζητούν νάρκες και να τοποθετούν εκρηκτικά σε πλοία, σύμφωνα με τους Moscow Times. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ουκρανία κληρονόμησε τα δελφίνια και τα εκπαίδευσε ξανά ως ζώα θεραπείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

ΔΝΤ: Η υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όταν η Ρωσία ανέκτησε την περιοχή μετά την προσάρτηση, επανέλαβε τη στρατιωτική εκπαίδευση των δελφινιών. 

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε τα δελφίνια ως όπλο πολέμου», δήλωσε την Πέμπτη ο Andrew Lambert, καθηγητής του King's College στο Λονδίνο. 

«Πολλά από αυτά που βλέπουμε στην Ουκρανία, είναι έργο της Σοβιετικής Ένωσης που ανανεώνεται από την τρέχουσα ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε και τόνισε ότι  τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικοί κατάσκοποι.

Οι ικανότητες των δελφινιών σε βαθιά κατάδυση, καθώς και το σύστημα επικοινωνίας τους με σόναρ, τα καθιστούν πιο αποτελεσματικά στις υποβρύχιες έρευνες από οποιαδήποτε σημαντική τεχνολογική πρόοδο μέχρι στιγμής.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαμαρτύρονται συχνά για τη χρήση θαλάσσιων θηλαστικών στον πόλεμο, διευκρινίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα εκμεταλλεύονται και παραβιάζουν την ελευθερία τους.

Αλλά από τον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια θηλαστικά για να την πραγμάτωση υποβρύχιων μελετών.