Εμβόλιο AstraZeneca: Μεγαλύτερη προστασία στους ηλικιωμένους από τη Pfizer

Δημιουργεί απόκριση Τ-κυττάρων - Τι έδειξε βρετανική έρευνα

Δείτε το ρεπορτάζ από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca (8/4)

Νέα στοιχεία για το εμβόλιο της AstraZeneca φέρνουν στο φως Βρετανοί ερευνητές. Όπως προέκυψε από την έρευνά τους, το εν λόγω εμβόλιο προκαλεί ισχυρότερη απόκριση Τ-κυττάρων σε ηλικιωμένους από ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργεί μια μεγάλη απόκριση προστατευτικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊου σε άτομα 80 και άνω. 

ΕΜΑ: Συνεχίζεται η παρακολούθηση ασφαλείας του εμβολίου της AstraZeneca

Η πρώτη μελέτη που εξέτασε τη συγκριτική απόδοση των δύο εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες, δείχνει ότι το 93% των ανθρώπων αναπτύσσει αντισώματα κατά της πρωτεΐνης ακίδων κατά πέντε έως έξι εβδομάδες μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου της Pfizer και 87% μετά από μία δόση της AstraZeneca.

Ωστόσο βρήκαν μια διαφορά όσον αφορά στην κυτταρική απόκριση που προκαλείται από τα εμβόλια. Αυτή είναι η δημιουργία Τ-κυττάρων που βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού.

AstraZeneca: Σταματά οριστικά τη χορήγηση του εμβολίου η Δανία

Το εμβόλιο της AstraZeneca είχε μεγαλύτερη επίδραση, με το 31% των ανθρώπων να αναπτύσσουν Τ-κύτταρα κατά της πρωτεΐνης των ακίδων σε σύγκριση με το 12% αυτών που είχαν το εμβόλιο της Pfizer. Οι άνθρωποι που είχαν κάνει τη δόση της AstraZeneca, είχαν επίσης ισχυρότερη κυτταρική απόκριση.