Κλάματα στη δίκη για τη δολοφονία Φλόιντ - Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

«Ικέτευε για τη ζωή του, πονούσε»

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η δίκη του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τον Μάιο του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, πλέον τον βαραίνει κατηγορία για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που βρίσκονταν μαζί με τον Σόβιν, θα δικαστούν αργότερα.

Τζορτζ Φλόιντ: Αποζημίωση «μαμούθ» θα πάρει η οικογένειά του

Σήμερα κλήθηκαν να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο και τράβηξαν βίντεο τη στιγμή του θανάτου του Φλόιντ. Μία εξ αυτών, ήταν η 18χρονη σήμερα Darnella, η οποία είπε ότι δεν έχει σταματήσει να ζητά «συγγνώμη» από τον Φλόιντ επειδή δεν έκανε κάτι περισσότερο για να τον σώσει.

Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο για την υπόθεση δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ / AP Images

Η κοπέλα είπε στο δικαστήριο ότι είδε τον Φλόιντ να «ικετεύει για τη ζωή του» και ένιωσε σαν να έβλεπε τον πατέρα της, τον αδερφό της και τα ξαδέρφια της επειδή «είμαστε όλοι μαύροι». Κατά τη διάρκεια της δίκης ξέσπασε πολλές φορές σε κλάματα, ειδικά τη στιγμή προβολής του βίντεο όπου ο Φλόιντ χάνει τη ζωή του.

Βρισκόταν στο σημείο με τον εννιάχρονο ανηψιό της όταν είδε τον Φλόιντ στο έδαφος. Όπως υποστήριξε, τράβηξε το βίντεο γιατί είδε τον άνδρα τρομοκρατημένο. «Δεν ήταν σωστό, πονούσε» είπε.

Τζόρτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη του

Σήμερα κατέθεσαν δύο ακόμα κοπέλες, οι οποίες υποστήριξαν ότι είδαν τον άνδρα πεσμένο στο έδαφος, τονίζοντας ότι «δεν πάλευε πια, δεν αντιστεκόταν». Τέλος, κατέθεσε μια πυροσβέστης, η οποία βρισκόταν εκτός υπηρεσίας την ώρα της δολοφονίας. Όπως είπε, οι αστυνομικοί την εμπόδισανν από το να βοηθήσει τον Φλόιντ που κυτόταν στο έδαφος.

Από τη μεριά του ο δικηγόρος του Σόβιν είπε ότι ο Φλόιντ είχε καταπιεί ναρκωτικά τη στιγμή της σύλληψής του «σε μια προσπάθεια να τα κρύψει από την αστυνομία» και σημείωσε ότι αυτό συνέβαλε στον θάνατό του.

Ο Σόβιν ήταν σιωπηλός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κρατώντας σημειώσεις ενώ άκουγε τις μαρτυρίες.